کمر درد در سالمندان از جمله مشکلاتی است که می‌تواند زندگی این افراد را مختل کند. در این سن مراقبت از کمر درد از جمله مسائل مهمی است که باید به آن توجه ویژه ای داشت. با بالا رفتن سن، تغییراتی در استخوان ها و عضلات روی می‌دهد که شکل بدن تغییر می‌کند. برای مثال پشت خمیده می‌شود، شکم به طرف جلو برجسته می‌شود، گودی کمر بیشتر می‌شود و همه این ها باعث بروز کمر درد می‌گردد. اعمال روزانه افراد مسن به طور مستقیم بر روی ستون مهره های کمرشان اثر می‌گذارد. لذا انجام اعمال روزانه، به نحو صحیح میتواند از ابتلاء به ضایعات کمری جلوگیری کند و در صورت وجود ضایعه آن را بهبود بخشد.

در این مطلب از مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور برای حل مشکل کمر درد در سالمندان ، به علت کمر درد در سالمندان و راهکارهای درمانی آن اشاره می‌کنیم.

کمر درد چیست؟

کمر انسان ساختمان پیچیده ای است که از ماهیچه‌ها ، تاندون‌ها ، دیسک ها و استخوان ها تشکیل شده است و کمر انسان محلی است که اعصاب کمری در آن قرار گرفته اند این اعصاب از نخاع خارج شده و به داخل اندام های تحتانی می‌روند. در واقع کمر ما از ۵ مهره درست شده است و در بین مهره ها ساختمان های غضروفی به نام دیسک کمری قرار گرفته اند. به علت همین مهره هاست که ما می‌توانیم به جلو و عقب و چپ و راست حرکت کنیم. دردی که در قسمت پایین کمر ایجاد می‌شود را کمر درد می‌گویند. کمر درد به علت بیماری در ساختمان هایی که در کمر قرار گرفتند ایجاد می‌شود که شامل دیسک بین مهره‌ای، لیگامانهای که استخوان های ستون مهره ها را به هم می‌چسبانند ، مفاصلی که ستون مهره ها را بهم وصل می‌کند نیرو اسپاسم عضلات کمر باشد.

کمر درد حاد و مزمن

کمردرد بر اساس علت ایجاد درد و مدت پایداری آن، به دو دسته حاد و مزمن تقسیم می‌شود.

  1. کمر درد حاد کوتاه‌مدت بوده و معمولا بین چند روز تا چند هفته طول می‌کشد. در این جا فرد نیاز به درمان یا داروی خاصی ندارد و تنها با رعایت توصیه‌های پزشک و مراقبت‌های لازم در این زمینه، بهبود می‌یابد. این نوع کمردرد اغلب به دلایلی چون افتادن از بلندی، رگ‌به‌رگ شدن عضلات کمر، کشیدگی یا گرفتگی، چاقی بیش از حد و بارداری خانم‌ها اتفاق بیفتد.
  2. اگر کمردرد مدت طولانی ادامه داشته باشد به کمردرد مزمن تبدیل می‌شود. این نوع کمردرد در برخی موارد با دارو و مراقبت‌هایی لازم درمان می‌شود، اما گاهی اوقات نیز به درمان‌های جدی‌تری چون عمل جراحی نیاز دارد. کمردرد مزمن به دلایلی چون دیسک‌های بین مهره‌ای، تومور، مشکلات عصبی و … اتفاق می‌افتد و تا مدت‌ها با انسان می‌ماند.

علائم کمر درد

کمردرد، علاوه بر درد در ناحیه کمر، با علائم و نشانه‌های دیگری نیز همراه است که توصیه می‌شود در صورت بروز آن‌ها به پزشک مراجعه نمایید. این علائم عبارتند از:

  • تب
  • کاهش وزن
  • بی اختیاری ادرار و مدفوع
  • درد در ناحیه پا زمانی که تا زیر زانو ادامه داشته باشد.
  • بی حسی در اطراف اندام‌های تناسلی، دور باسن و مقعد
  • آسیب دیدگی ناحیه کمر زمانی که ضربه‌ای به آن وارد شود.
  • درد در ناحیه کمر تا جایی که باعث بیدار شدن فرد از خواب شود.
  • درد در ناحیه کمر زمانی که حتی با استراحت کردن و دراز کشیدن نیز آرام نگیرد.

کمردرد در سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

شرکت خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور در زمره بهترین ارائه دهندگان خدمات پرستاری سالمند در منزل آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می‌باشد. شما می‌توانید با مشاهده بخش خدمات، از سایر خدمات ارائه شده در این شرکت مانند فیزیوتراپی در منزل، مراقبت از کودک و پرستار کودک در منزل آگاهی بیابید.

علت و درمان کمر درد در افراد مسن

در بخش زیر ما به علل اصلی کمر درد در همه اقشار خصوصا افراد مسن اشاره می‌کنیم. از آنجایی که سالمندان در مراقبت از خود دچار مشکلاتی هستند توصیه می‌شود از پرستار سالمند در منزل استفاده کنید.

۱. ایستادن و کمر دردی در سالمندی

برای مراقبت از سالمند همیشه به او یادآوری کنید که همیشه صاف بایستد و شانه ها را صاف نگه دارد. شکم را منقبض کنید تا شکم تو رفته و گودی کمر کمتر شود. مراقب سالمند تا حد امکان از بی حرکت ایستادن سالمند جلوگیری کند و یا در صورت نیاز چهارپایه ای به بلندی ۲۰ سانتی متر را زیر یک پا قرار دهید و پس از هر ده دقیقه جای پاها عوض شود.

۲. نشستن زیاد و تاثیرات مخرب آن

قرار گرفتن در محیط های کاری که به نشستن طولانی مدت نیاز داشته باشد و یا محیط هایی که امکان تحرک کمی در آن ها وجود دارد باعث بروز مشکلات جسمی حرکتی در کلیه افراد می‌شود. کمر درد یکی از شایع ترین مشکلات جسمی حرکتی است که میتوان با حرکات اصلاحی و یا رعایت نکات خاصی از افزایش مشکلات آن بکاهید. کمر درد سالمندان و سایر افراد اکثرا به این علت بوده و در همین راستا، پرستار و مراقب سالمند در هنگام نشستن سالمند بهتر است به نکات زیر توجه داشته باشد:

کمر درد سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

  1. سالمند به مدت طولانی ننشینند. هر ۲۰ دقیقه یکبار سالمند را بلند کنند و حداقل یک دقیقه راه بروند.
  2. در هنگام نشستن یک بالش کوچک پشت کمر سالمند قرار دهید.
  3. ترجیحاً به جای زمین روی صندلی بنشینند مخصوصاً سالمندانی که درد در ناحیه زانو یا کمر دارند.
  4. صاف بنشینند، عضلات شکم را تو ببرند و منقبض کنند. به جایی تکیه دهند.

۳. تاثیر خوابیدن و کمر درد در سالمندان

بهتر است هنگام خوابیدن یک بالش کوتاه زیر سر سالمند بگذارید و از تشک سفت و یا چند لایه پتو استفاده کنند. در صورتی که سالمند به صورت طاقباز یا به پهلو بخوابد و اگر زانو درد ندارند یک بالش کوتاه زیر زانو بگذارند. بهتر است سالمند روی شکم نخوابد. برای بلند شدن از رختخواب ابتدا سالمند را به یک پهلو بچرخانید. به سالمند بگویید عضلات شکم را را سفت کند و با کمک دستها بنشیند و بعد بایستد. برای دراز کشیدن این مراحل را برعکس کند.

۴. مراقبت در لباس پوشیدن

مراقب سالمند توجه داشته باشد که برای پوشیدن و یا درآوردن شلوار و جوراب، سالمند از کمر خم نشوند. روی یک صندلی کوتاه بنشینند یا به دیوار تکیه کنند و در حالی که کمر صاف است با خم کردن ران و زانو این کار را انجام دهند. برای پوشیدن کفش می‌تواند پای خود را روی پله بگذارد و از پاشنه کش با دسته بلند استفاده نماید.

۵. خم شدن زیاد و کمر درد

برای خم شدن سالمند ، ابتدا پاها را کمی باز کنند، شکم را سفت کرده و کمر را صاف نگه دارند. شانه ها را بسمت عقب بکشند. سپس با خم کردن مفصل ران و زانو خم شوند. هنگام گذاشتن یا برداشتن اشیا نیز پرستار سالمند دقت کند که بطور صحیح خم شوند. پرستار سالمند باید توجه داشته باشد که خم شدن ناگهانی و شدید به سمت جلو میتواند موجب آسیب مهره های کمر شود.

۶. کمر درد در سالمندان در هنگام راه رفتن

هنگام راه رفتن سالمند، پرستار دقت داشته باشد که صاف قرار گرفته باشد. عضلات شکم را منقبض کند. شانه ها را صاف نگه دارد و به عقب بکشد. سعی کنید که سالمند در جاهای ناهموار ، سربالایی و سرپایینی راه نرود همچنین از کفش مناسب استفاده کند.

۷. نحوه صحیح بلند کردن جسم سنگین

پرستار سالمند باید مواظب باشد تا سالمند از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کند. اما در نظر داشته باشید که حتی یک جسم سبک نیز، اگر به طرز صحیح برداشته نشود، میتواند باعث کمردرد و آسیب شدید کمر گردد.

علت کمر درد در سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

پس لازم است که پرستار سالمند به سالمند بیاموزد که برای بلند کردن اجسام از زمین به ترتیب زیر عمل کند :

  1. به جلو نگاه کنند.
  2. گردن را صاف نگه داشته و شکم را سفت کنند.
  3. کمر را صاف نگه دارند و با خم کردن زانو و مفصل ران روی پا در نزدیکی شی ء مورد نظر بنشینند.
  4. سپس به آرامی جسم را از روی زمین بردارند.
  5. توجه کنید که هر چقدر جسم به بدن سالمند نزدیکتر باشد، فشار کمتری بر ستون فقرات وارد می‌شود.

8. رگ به رگ شدن کمر در سالمندان

کشیدگی کمر و رگ به رگ شدن عضلات کمر شایع ترین علل کمر درد هستند. در سالمندان به دلیل تحمل وزن و دخالت کمر در ‏حرکت سالمندان ، چرخش و خم شدن، مستعد این کشیدگی عضلانی می‌باشد. فشار عضلانی کمر هنگامی رخ می‌دهد که فیبرهای ‏عضلانی به طور غیر طبیعی کشیده شده یا پاره می‌شوند. رگ به رگ شدن کمر هنگامی رخ می‌دهد که لیگامنت ها (رباط ‏ها)، که نوارهای سفتی از بافت متصل کننده ی استخوان ها به هم هستند، از محل اتصال خود جدا می‌شود. هر دو مورد می‌‏تواند ناشی از آسیب ناگهانی و یااستفاده بیش از حد و تدریجی از عضلات باشد. هنگامی که ستون فقرات کمری فشرده و یا رگ به رگ می‌شود، بافت های نرم ملتهب می‌گردند. این التهاب باعث درد شده ‏و ممکن است سبب اسپاسم های عضلانی شود. فشار و یا پیچ خوردگی کمر می‌تواند بسیار شدید و ناتوان کننده باشند.

درمان رگ به رگ شدن کمر در سالمندان

استراحت در بستر برای یک دوره کوتاه، معمولا یک الی سه روز، توصیه می‌شود،. این دوره باید تا حد امکان کوتاه باشد، چرا ‏که استراحت طولانی مدت در بستر می‌تواند به از دست دادن قدرت عضلانی منجر شود و ممکن است گرفتگی عضلات را ‏افزایش داده و باعث تشدید درد و ناراحتی گردد. در صورتی که درد خفیف باشد، رگ به رگ شدن و فشار عضلانی معمولا با ‏داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی درمان می‌شود. ‏

پزشک ممکن است درمان فیزیکی را توصیه کند. درمانگر یک ارزیابی عمیق انجام می‌دهد که همراه با تشخیص دکتر، درمان ‏خاصی برای بیماران مبتلا به کمردرد توصیه می‌کند. درمان ممکن است شامل کشش لگن، ماساژ ملایم، یخ و گرما درمانی، ‏اولتراسوند، تحریک الکتریکی عضلات و تمرینات کششی باشد. داروهای مسکن درد و شل کننده های عضلانی نیز ممکن است ‏همراه با فیزیوتراپی مفید باشند.

علت خم شدن کمر در سالمندان و کوتاهی قد

عوامل متعددی وجود دارد که ما را مستعد تغییر وضعیت بدنی با افزایش سن می‌کند و هر کدام در نظر گرفته می‌شوند. اما قبل از ذکر هر عامل، مهم است که بدانیم استخوان‌ها، ماهیچه‌ها و مفاصل ما همگی بخشی از سیستم اسکلتی عضلانی هستند که وضعیت بدن ما را مشخص می‌کنند. ستون فقرات یا ستون مهره ها از استخوان هایی (به نام مهره)، فضاهای مفصلی به نام دیسک های بین مهره ای و ماهیچه ها تشکیل شده‌اند.

  • عامل اصلی که به انحنای ستون فقرات کمک می‌کند، تغییر در دیسک های بین مهره ای است. بین هر مهره یک غضروف ژلاتین مانند وجود دارد که مهره را از هم جدا می‌کند. با افزایش سن، این دیسک‌ها سخت می‌شوند و انعطاف‌پذیری خود را از دست می‌دهند که نتیجه اجتناب‌ناپذیر فشرده شدن طول کل ستون فقرات و یک شیب به سمت جلو به نام کیفوز است. این تغییرات پیری با هم کیفوز پیری نامیده می‌شود و بخشی طبیعی از پیری در نظر گرفته می‌شود.
  • یکی دیگر از عواملی که بر ستون فقرات بدن تاثیر می‌گذارد، تغییر از بدنی لاغر به بدنی با چربی بیشتر است. این روند در 30 سالگی در هر دو جنس شروع می‌شود. چربی تمایل دارد در ناحیه کمر متمرکز شود. مردان تا حدود 55 سالگی و زنان 65 سالگی تمایل به افزایش وزن دارند. توزیع مجدد وزن به تغییرات در ستون فقرات کمک می‌کند.

ورزش برای کمر درد سالمندان

انجام برخی حرکات ورزشی در افراد و سالمندان به درمان کمر درد کمک می‌کند. در اینجا شیوه‌ای برای ماساژ پا ارائه می‌شود که در 5 دقیقه به درمان کمر درد کمک می‌کند. در انجام این حرکات دقت کنید تا به کمر یا ستون فقرات خود آسیب نزنید. روش ماساژ پا برای درمان کمر درد قادر است کوفتگی، گرفتگی و دردهای کمر را درمان کند. این روش شامل ماساژ دادن نقاطی از پا می‌شود.

ماساز برای درمان کمر درد | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

نحوه ماساژ برای درمان کمر درد

برای درمان کمردردهایی که بعلت آسیب دیدگی بوجود نیامده اند ماساژ پا بهترین شیوه است که علاوه بر درمان درد کمر، عملکرد قسمت‌های دیگر بدن را بهبود می‌بخشد. برای درمان به این شیوه اینگونه عمل کنید:

ابتدا 4 زانو بنشینید و یکی از پاهای خود را در دست بگیرید و بیشتر روی پاشنه تا انگشت شست پا تمرکز کنید زیرا بیشتر نقاط انعکاسی ستون فقرات شما در این ناحیه است. با کمک دست پایتان را بگیرید و با استفاده از شصت دستتان به آن قسمت فشار بیاورید. با انگشت مسیر نوک شصت پا تا پاشنه‌تان را دنبال کنید. افرادی که از کمردرد رنج می‌برند با فشار این نواحی می‌توانند نقاط دردناک و ورم‌ کرده را کشف کنند و با استفاده از آن‌ها ماساژ را ادامه دهند و دردهای کمر خود را تسکین دهند. بهتر است عمل ماساژ را به‌ آرامی انجام دهید.

داروی قوی برای کمر درد

یکی از راهکارهای فوری برای درمان کمر درد استفاده از قرص و داروی مسکن است. قرص کمر درد اصطلاحی عامیانه است که به طیف گسترده ای از انواع قرص ها اطلاق می‌شود که به طریقی منجر به کاهش و تسکین درد کمر می‌شود. این داروها می‌توانند شامل انواع داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، داروهای استروئیدی، شل کننده عضلات و داروهای مختص بیماران آرتروز است.

  • داروهای NSAIDها؛ بهترین مسکن برای کمر درد افراد مسن (برای تسکین کمر درد خفیف تا متوسط): داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) به عنوان اولین خط درمان و بهترین قرص برای کمر درد معرفی شدند. NSAID‌ها اثرات ضد التهابی و تسکین درد ایجاد می‌کنند و از آن‌ها به عنوان قرص مسکن فوری کمر درد نام می‌برند.
  • داروهای بدون نسخه (OTC)؛ درمان کمر درد خفیف: داروهای بدون نسخه همیشه بهترین راهکار برای رفع کمر درد هستند؛ داروهای بدون نسخه عوارض کمتری دارند و مصرف آنها به مراتب ایمن تر از داروهای غیراستروئیدی است. داروهای غیراستروئیدی اغلب از مواد مخدر تهیه می‌شوند که روی سیستم عصب مرکزی و مغز تاثیر دارند و در طولانی مدت شانس وابستگی را افزایش می‌دهند.
  • ناپروکسن یا آلیو (Aleve)؛ درمان کمر درد عضلانی و دیسک کمر: ناپروکسن یکی از انواع اصلی قرص دیسک کمر و کمر درد است که برای انواع کمر درد تجویز می‌شود و تاثیر طولانی مدتی دارد. ناپروکسن نوعی داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی است. این ماده با کاهش تولید مواد شیمیایی در بدن که عامل درد هستند (پروستاگلاندین) التهاب و درد را کاهش می‌دهد.

داروی قوی برای کمردرد | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

درمان گیاهی کمر درد

بهترین داروی گیاهی جهت درمان کمر درد چیست؟ درمان‌های طبیعی می‌توانند باعث تسکین سریع درد و فراهم شدن امکان لذت بردن از زندگی شود. در ادامه این نگارش اصلی‌ترین درمان‌های گیاهی برای کمر درد ارائه شده‌اند.

1. رزماری

در مکزیک دمنوش رزماری، درمانی برای رفع کمر درد است. برگ های آن حاوی ماده ضد التهابی اسید لینولئیک و اسید رزمارینیک است. تأثیر اسانس رزماری همانند استروئید و آسپرین (ماده ضد التهابی) است.

2. کندر

این گیاه حاوی ماده ضد التهابی و مسکن است که کمر درد را تسکین می‌دهد و حتی می‌تواند زانودرد ناشی از استئوآرتریت (بیماری تخریبی در مفصل) را نیز تسکین دهد. مصرف روزی ۳ کپسول کندر (۴۰۰-۱۵۰ میلی گرم) به مدت ۲ تا ۳ ماه مؤثر است.

3. زنجبیل

عصاره زنجبیل در تسکین درد عضله و مفصل مؤثر است زیرا حاوی فیتوکمیکال می‌باشد که مانع از بروز التهاب می‌شود. دمنوش زنجبیل درد شما را تسکین می‌دهد و می‌تواند حال شما را بهتر کند. این چای برای کم خونی، ضعف، بی اشتهایی و سردرد نیز مفید است. با این حال، برای آنکه دچار مشکلات دیگری نشوید، در مصرف آن زیاده روی نکنید و همیشه در هنگام تهیه این جوشانده، میزان کمی از این گیاه را اضافه کنید. در غیر این صورت، ممکن است پس از مصرف غذاها و نوشیدنی های اسیدی، دچار مشکل شوید.

درمان گیاهی کمر درد افراد مسن | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

4. زردچوبه

این یک گیاه قوی ضدالتهابی است که آرتریت، نقرس، بیماری های خودایمنی، سیاتیک و بیماری های التهابی دیگر را درمان می‌کند. به احتمال زیاد ماده ای به نام کورکومین که خاصیت ضد التهابی دارد، در آن نقش دارد. اگرچه بی ضرر است اما مصرف مقدار زیاد و طولانی مدت آن می‌تواند سوء هاضمه ایجاد کند. دمنوش زردچوبه مسکن بسیار قوی است و قسمت های دردناک بدن را آرام می‌کند و بسیار سریع حال شما را بهتر می‌کند.

خلاصه مطلب کمر درد در افراد مسن

سالمندی که دچار مشکلات کمر است نیاز به مراقبت و پرستاری دارد. پرستار سالمند در این موارد می‌تواند با به کار گیری روش های درمانی مؤثر، کنترل زمان مصرف داروها، کنترل وزن سالمند و رژیم غذایی و.. نقش بسزایی در بهبودی شرایط بیماری او داشته باشد. در صورتی که برای مراقبت از سالمند خود نیاز به کمک دارید می‌توانید تقاضای خود را با کارشناسان مرکز در میان بگذارید.

۰۲۱-۴۴۴۴۲۴۱۰

۰۲۱-۲۲۴۶۷۸۹۹

۰۲۱-۷۷۷۱۴۷۸۸

۰۲۱-۸۶۰۳۶۴۳۹

۰۹۰۲-۱۱۰۵۶۲۲

نوشته کمر درد در سالمندان : ۷ علت خم شدن کمر در سالمندان + داروی قوی برای کمر درد اولین بار در پارسیان مهرپرور | پرستار سالمند , پرستار کودک. پدیدار شد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *