شغل پرستاری کودک یک حرفه همه جانبه است، نگهداری کودک تنها به شیر و غذا دادن و تعویض پوشک و دستشویی بردن کودکان محدود نمی شود! مهم ترین چالش ها در این شغل توانایی برقراری ارتباط موثر با کودک، داشتن مهارت برای رشد فکری و تربیت کودکان است. شناخت و رسیدگی به همه نیازهای مختلف کودک یا کودکان تحت مراقبت راهکار رفع این چالش است. امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی زنان ایرانی و ورود آنان به بازار کار، فرصت کافی برای مراقبت از کودک ندارند. مادران شاغل نیاز به حضور پرستار کودک در منزل دارند. در کنار این موضوع خانمهای هستند که شغل نگهداری از کودک را بعنوان حرفه خود انتخاب میکنند. به دلیل فراگیر شدن این مسئله در این مقاله از مرکز پارسیان مهرپرور همه چیز را درباره این شغل بررسی میکنیم.
- معرفی شغل پرستاری کودک
- تحصیلات مورد نیاز پرستار بچه
- شخصیتهای مناسب شغل پرستاری
- مهارتهای مورد نیاز شغل پرستاری کودک
- وضعیت بازار کار و استخدام پرستار بچه
- چالشهای شغل پرستاری کودک
- درآمد پرستار کودک
معرفی شغل پرستاری کودک
شغل پرستاری برای کودک شامل کلیه اقداماتی میگویند که انجام میشود تا کودک در بهترین شرایط قرار بگیرد. میزان و نوع این مسئولیتهای پرستار بچه (nanny) با توجه به تعداد و سن کودکان متفاوت است. پرستار در خانه خود کودک از او مراقبت میکند اگر عاشق کودکان و نگهداری از آنها بوده و میتوانید ارتباط خوب و مطمئنی با والدین و کودکان برقرار کنید, این شغل برای شما میتواند مناسب باشد.پرستار بچه در ساعاتی که مادران سرکار خود هستند و یا برای کاری نمیتوانند در کنار فرزندانشان باشند، از آنها مراقبت میکند. در برخی موارد پرستار به صورت شبانه روزی از کودک مراقبت میکند. پرستار بچهها باید عاشق کودکان باشد و از مراقبت کردن کودکان ببرد.
تحصیلات مورد نیاز پرستار بچه
برای ورود به این شغل، داوطلبین الزاماً نیاز به مدرک تحصیلی خاصی ندارند. اما بهتر است داوطلبین تحصیلات آکادمیک یا مرتبط با پرستاری داشته باشند. رشتههایی مانند کودکیاری، پرستاری و روانشناسی بهترین گزینهها هستند. اما شرایط تحصیلی اولویت نیست و علاقه و تجربه فرد ضرورت دارد. برای پرستاری کودک تجربه بالایی نیاز هست و فراتر از مدرک تحصیلی است.
شخصیتهای مناسب شغل پرستاری کودک
برای انتخاب صحیح یک شغل عوامل زیر نقش دارند:
- علایق
- ارزشها
- مهارتها
- شرایط جامعه
- شرایط خانوادگی
- ویژگیهای شخصیتی
ما به نقش ویژگیهای شخصیتی در انتخاب یک شغل میپردازیم. البته شناخت شخصیت فرد فرآیندی پیچیده و زمانبر است. هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد. نمیتوان دقیقا اعلام کرد که چه تیپهای شخصیتی در این شغل موفق تر هستند. بر اساس تست MBTI تیپهای شخصیتی زیر عموماً این کار را بیشتر میپسندد و رضایت شغلی بیشتری در این شغل دارند.
ESFJ : این تیپ شخصیتی دوست دارد با کودکان خردسال کار کند و مهارتهای اولیه را به آنها بیاموزد.
ESFP : این تیپ شخصیتی کار آموزش و معلمی را دوست دارد به خصوص به کودکان و دانش آموزان ابتدایی. او علاقه مند است مهارتهای اولیه را به آنها یاد داده و به بچهها کمک کند به سازگاری بیشتری در زندگی برسند.
سن مناسب برای شغل پرستاری کودک
انتخاب سن مناسب برای پرستاری از کودکان مهم است. افراد جوان ممکن است تجربه کمتری داشته باشند، در حالی که افراد مسن ممکن است از نظر فیزیکی برای مراقبت از کودکان آمادگی کافی نداشته باشند. بهترین گزینه اغلب پرستارانی هستند که در سن مناسبی قرار دارند، که تجربه و تخصص کافی دارند و قادر به مراقبت از کودکان هستند.
انواع شغل پرستاری کودک
- پرستاران مراقبتی: این گروه از پرستاران فقط وظیفه مراقبت و نگهداری از کودک را دارند.
- کودکیار: این پرستاران علاوه بر مراقبت، آموزش کودک را نیز بر عهده دارند و معمولاً دارای تحصیلات خاصی در زمینه تربیت کودکان هستند.
- پرستار کودک آموزشی (پس از سنین معین کودک): این گروه از پرستاران پس از سنین معین کودک اقدام به آموزش کودک میکنند و به او در مطالب کمک درسی همراهی میکنند.
- پرستار کودک دو زبانه: این پرستاران معمولاً به زبانی غیر از زبان رسمی کشور مهارت دارند و به کودکان در زبان دلخواه والدین تدریس میکنند.
- مربیان خلاقیت: این گروه از پرستاران دارای تحصیلات بالا در زمینه کودکان و روانشناسی هستند و به ارتقاء مهارتها و خلاقیت کودکان میپردازند.
مهارتهای مورد نیاز شغل پرستاری کودک
مهم ترین ویژگی پرستاری کودک عشق به کودکان است. مراقب کودک باید بتواند محیطی آرام و دوست داشتنی برای کودک فراهم کند. پرستار کودک باید مفاهیم بنیادین تربیتی و آموزشی را بداند. پرستار کودک باید اصول روابط بین فردی را بداند. مهارت انعطاف پذیر بودن برای انطباق با وضعیت غیر منتظره لازم است. پرستار کودک باید فهمیده و مسئولیت پذیر باشد. پرستار باید مهارت تشویق کردن برای پرورش کودک داشته باشد. مهارت خودانگیزشی داشته باشد و همه مسئولیتش را به نحو احسنت انجام دهد.
برخی دیگر از مهارتهای مورد نیاز شغل پرستاری
- تخیل
- خلاقیت
- ایجاد اعتماد
- روابط عمومی
- درک اجتماعی
- انرژی و استقامت
- صبر، تحمل و شوخ طبعی
- رویکرد خلاقانه همراه با قدرت تخیل خوب
- توانایی حفظ آرامش در شرایط کاری پر فشار
- آگاهی از سلامت، ایمنی و بهداشت مواد غذایی
وظایف پرستار کودک چیست؟
وظیفه پرستار بچه امور مراقبتی مربوط به کودکان و نوزادان است که شامل موارد زیر است :
- پوشاندن لباس
- حمام بردن کودک
- دادن غذا به کودک
- بازی کردن با کودک
- انجام تعویض پوشک کودک
- بردن برای تفریح و گردش در صورت تمایل والدین
- آموزش مهارتهای اجتماعی ( برای کودکان بیش از ۴ سال )
آموزش به کودک در شغل پرستاری کودک
وظایف پرستار فقط غذا دادن و پوشک عوض کردن و خواب کودک نمیباشد. به نیازهای کودکان متناسب با سن آنها باید پاسخ داده شود. حتی نوع بازی با کودک باید متناسب با سن او باشد. پس به موارد زیر هم باید توجه شود. پرستار کودک برای کودکان بیش از ۴ سال، باید مهارت آموزش موارد را داشته باشد:
- شیوه ی کتاب خوانی
- بیرون از خانه به کسی اعتماد نکند.
- از حرفهای زشت در هیچ جمعی استفاده نکند.
- در زمان عطسه یا سرفه دستش رو جلوی دهانش بگیرد.
- مدیریت شاد بودن در زمان ناراحتی به کودک آموزش داده شود.
- هر وقت کاری از کسی میخواهد از کلمه ” لطفاً ” استفاده کند.
- هر زمان چیزی از کسی گرفت از او تشکر کند و از کلمه ”ممنون ” استفاده کند.
- درباره ویژگیهای بدن دوستش با کسی صحبت نکند مگر اینکه تعریف مثبتی داشته باشد.
- اگر کسی حالش را میپرسد از “خوب هستم یا خوب نیستم ” استفاده کند و او هم احوالپرسی کند.
وضعیت بازار کار و استخدام پرستار کودک
متاسفانه در ایران درباره وضعیت بازارکار و میزان استخدام پرستار آمار دقیقی در دسترس نیست. به دلیل اشتغال مادران در سالهای اخیر در آینده برای این شغل بازار کار مناسبی پیش بینی میشود. پرستار کودک میتواند در مراکز دولتی و خصوصی از جمله مهد کودکها، پیش دبستانیها، پرورشگاهها و سایر مراکز مرتبط با کودکان استخدام شود. همچنین میتواند از کودکان در منزل خصوصی افراد نگهداری کند و برای این کار در مراکز خدمات پرستاری کودک استخدام شود.
مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور با مجوز رسمی از وزارت بهداشت و با بیش از هجده سال سابقه فعالیت ؛ پرستار کودک در منزل استخدام میکند. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد حقوق پرستار کودک مقاله زیر را مطالعه بفرمایید و یا با کارشناسان مرکز مهرپرور تماس بگیرید.
چالشهای شغل پرستاری
عزیزانی که وظیفه خطیر مراقبت از کودک در خانه را به عهده میگیرند با چالشهایی در این شغل مواجه میشوند که قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم.
1. کارهای سخت مراقب کودک
یکی از دشواریهای این شغل حضور پرستار در مراسمهایی است که هر خانواده ای ممکن است نمونه آن را داشته باشند نظیر جشن تولد کودک، میدانید که در این مراسمها پدر بزرگها و مادربزرگها نیز حضور خواهند داشت. حضور دیگر همسالان کودک و آشنایان و دوستان سبب میشود که خانه بی شباهت به یک هتل شلوغ نباشد. در این شرایط وسایل و ظرفهای درون کمدها و کابینتها خالی خواهند شد، گاهی اوقات لازم است که ظرفها و وسایل بسیاری را از مراکز اجاره دهندهی این وسایل به امانت گرفت. در این شرایط اصولاً انتظاری که از پرستار کودک میرود همراهی وی در همه مراحل میباشد یعنی، نگهداری از کودک و کمک به والدین کودک برای برگزاری هرچه بهتر جشن.
2. سختیهای تردد روزانه پرستار کودک
همه کودکان برای رفتن به کلاس لازم است روزانه از خانهی پدر به مدرسه یا کلاسهای مختلف برده شوند که این موضوع به سختی کارهای پرستاری کودک به خصوص زمانی که مادر شاغل میباشد اضافه خواهد کرد. در صورتی که والدین کودک متارکه کرده باشند این موضوع بیشتر اتفاق میافتد که وظیفه تردد کودک بر عهده پرستار قرار بگیرد. تکرار این موضوع چنان خستهکننده خواهد شد که پرستار کمتر فرصت خواهد کرد تا زمان خود را به کارهای دیگر اختصاص دهد.
3. سختیهای برخورد پرستار با خانواده کودک
اگر پرستار در منزل با کودک تنها نباشد زحمتش کمی کمتر خواهد شد. در صورتی که وی وظایف دیگری همچون رسیدگی به امور منزل را داشته باشد میتواند به این امور رسیدگی کند. تصور نکنید مراقبت از کودک توسط پدربزرگ یا مادربزرگ میتواند باعث شود توجه پرستار از کودک سلب شود زیرا اصولاً کودکان از روش بازی و رفتار پدربزرگها و مادربزرگهای خود زیاد لذت نمیبرند و تماشا کردن تلویزیون نیز به مدت زیاد برای آنها کمی خسته کننده میباشد که در این موارد پرستار باید در هر شرایطی تلاش کند کودک را در اولویت قرار دهد و پس از پایان کارها مجدداً از وی مراقبت کند.
4. عدم ثبات در کار مراقبت از کودک
امکان دارد پرستار برخی روزها با بچهها کنار بیاید و رابطهی بسیار خوبی بین وی و کودکان برقرار شود و در چنین روزهایی کار پرستار بسیار راحت خواهد بود. همه کسانی که به نوعی در ارتباط با کودکان هستند از والدین و پرستار کودک گرفته تا معلم خصوصی و پزشکان خانوادگی، میدانند هیچ دو روزی در مراقبت از کودک شبیه به هم نخواهد بود و نمیتوانید اتفاقات روز آینده را پیش بینی کنید.
چه مواقعی به پرستار کودک نیاز داریم؟
- والدینی که به دلایل مختلف فرصت کافی برای مراقبت از کودک خود ندارند.
- والدینی که به علت مشغلههای کاری نیاز به پرستاری دورهای برای کودک دارند.
- والدینی که نیاز به آموزش و تربیت کودک دارند و به پرستار آموزشی نیاز دارند.
- والدینی که میخواهند کودکان خود زبان دیگری را نیز یاد بگیرند و به پرستار دو زبانه نیاز دارند.
- والدینی که میخواهند مهارتهای خلاقیت کودکان خود را تقویت کنند و به مربی خلاقیت نیاز دارند.
میزان درآمد در شغل پرستاری برای کودکان
از میزان حقوق پرستاری در ایران آمار صحیحی در دسترس نیست. عوامل زیادی در تعیین دستمزد پرستار کودک در منزل اثر میگذارد. قیمت پرستار کودک در منزل به شرایط زیر وابسته است :
- سن کودک
- سابقه کاری و تجربه پرستار
- مسیر زندگی پرستار تا خانه ی والدین کودک
- آموزشهای مورد نظر شامل : زبان انگلیسی، کاردستی و…
- میزان تحصیلات دانشگاهی مرتبط یا غیر مرتبط با شغل پرستاری
- تعداد کودکانی که در منزل حضور دارند ؛ مراقبت از یک یا دو کودک در منزل
- ساعات کاری و تعداد روزهای کاری : در ایران ساعت کاری پرستار به صورت عرف و روزانه ۸ ساعت است که مازاد آن اضافه کاری محسوب میشود.
برای مشاهده حقوق پرستار کودک در منزل کلیک کنید:
تعرفه پرستار و مراقب کودک در منزل
در صورت تمایل برای آشنایی با شغل پرستاری سالمند می توانید مقاله زیر را مطالعه کنید
شغل پرستار سالمند : مهارت های لازم، تیپ شخصیتی مناسب + حقوق شغل پرستاری سالمند
نوشته شغل پرستاری کودک : معرفی شغل پرستاری برای کودکان (+ مهارتها و ویژگیها) اولین بار در پارسیان مهرپرور | پرستار سالمند , پرستار کودک. پدیدار شد.
بدون دیدگاه