اوتیسم در کودکان از اختلالات رشدی عصبی است که با علائم نقص در مهارتهای اجتماعی، مهارتهای کلامی و غیر کلامی، اصرار بر یکنواختی و علایق محدود، حرکتهای تکراری و کلیشه ای، عدم همدلی و ارتباط چشمی و گستره دیگری از علائم و نشانه ها مشخص میشود. البته اختلال اوتیسم امروزه تصویر دیگری دارد. دیگر کودک مبتلا به اوتیسم، یک فرد ناتوان و گوشه گیر نیست. افراد میدانند اوتیسم طیف گسترده ای از علائم را دارد. بیشتر علائم اوتیسم بین ۳ الی ۴ سالگی ظهور میکند. از زنگ خطرهای بروز بیماری اوتیسم، شیوه برخورد غیر عادی کودک با اسباب بازیهایش میباشد. اوتیسم چیست ؟ پاسخ این سوال و دهها سوال دیگر در این مقاله در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
اوتیسم (autism) چیست؟
اختلال اوتیسم یا درخودماندگی از بیماریهای جدی گروه بیماریهای رشدی اختلالات طیف اوتیسم است. بیماری اوتیسم در اوایل دوره کودکی (معمولا قبل از ۳ سالگی) ظاهر میشود. کودک احتمالاً دارای علائم اولیه اوتیسم باشد. کودک احتمالاً در زمینه بیماری اولیه دیگری در کنار مشکلات عدیده ای که دارد مبتلا به علائم اوتیسم هم باشد. علایم و شدت آن در افراد مختلف، متفاوت است. اما همه انواع اوتیسم بر توانایی برقراری ارتباط کودک با دیگران، تاثیر میگذارد. کودکان مبتلا به اوتیسم (ASD: autism spectrum disorder) دچار مشکلات گسترده در برقراری ارتباط اجتماعی هستند. این کودکان در تعاملات اجتماعی با دیگر کودکان و اطرافیان مشکل دارند. اوتیسم در کودکان همراه با اختلالات رفتاری تکرارشونده است.
علت اوتیسم چیست؟
اوتیسم یک ناتوانی طولانی مدت میباشد که منجر به اختلال عملکرد عصبی – روانی فرد میشود. اگر چه به نظر میرسد که اوتیسم عارضه نادری است اما اطلاعات اخیر گویای آن است که شیوع اوتیسم حتی تا ۲۰ مورد در هر۱۰۰۰۰ تولد زنده میرسد. اوتیسم در پسران۳ تا ۴ برابر بیش از دختران دیده میشود. اگر چه علت اصلی آن کاملاً شناخته شده نیست، اما در سالهای اخیر تحقیقات و مطالعات بسیاری در این زمینه صورت گرفته است. تحقیقات تأکید زیادی بر منشاء زیست شناختی و عصب شناختی در مغز دارد. تحقیقات در بسیاری از موارد ریشه ژنتیک را مطرح میکند. البته تا به حال ژن خاصی که مربوط به اوتیسم باشد شناخته نشده است.
دیگر علل به اثبات نرسیده علت بیماری اوتیسم در کودکان شامل موارد زیر است:
- رژیم غذایی
- مسمومیت با جیوه
- حساسیت به واکسن
- تغییرات مجرای گوارشی
- عدم استفاده از ویتامینها و املاح
عواملی که خطر ابتلا به اوتیسم را افزایش میدهند.
- خطر ابتلا در خانوادههایی که یک کودک مبتلا به اوتیسم وجود دارد.
- پسرها چهار تا پنج برابر بیشتر در خطر ابتلا به بیماری اوتیسم هستند.
- احتمال دارد بین سن والدین و ابتلای کودک به اوتیسم رابطه ای وجود داشته باشد.
- سایر اختلالات – کودکانی که بیماری خاصی دارند بیشتر از کودکان سالم در خطر ابتلا به بیماری اوتیسم میباشند.
چهره کودکان اوتیسم بر اساس یافته های محققان
چهره کودکان اوتیسم چگونه است؟ ویژگیهای چهره کودکان اوتیسم که میتواند نشان دهنده این اختلال باشد. با توجه به مطالعات صورت گرفته، محققان با مقایسه چهره کودکان اوتیسم با دیگر کودکان چندین ویژگی ظاهری برای چهره کودکان اوتیسم را گردآوری کرده اند که عبارتند از:
- چشم های گشاد
- پهنای بالای صورت غیر عادی
- فیلتروم (شیار زیر بینی و بالای لب) بزرگ
- صورت میانی کوتاه تر (فاصله بین بالای دهان و پایین چشم ها) کوتاه تر
نشانههای کلیدی تشخیص طیف اوتیسم در کودکان
۱۲ ماهگی |
|
۱۴ ماهگی |
|
۱۶ ماهگی |
|
۲۴ ماهگی |
|
اگر کودک دچار مشکلات بالا بود، حتما او را نزد پزشک ببرید.
پرخاشگری در کودکان اوتیسم
گاهی کودکان اختلال طیف اتیسم ( ASD ) نسبت به خود یا خانواده شان رفتارهای پرخاشگرانه بروز میدهند. این رفتارها شامل : ضربه زدن، لگد زدن، پرتاب اشیاء یا آسیب به خود میباشد. از هر چهار کودک مبتلا به اوتیسم، یک نفر، رفتارهای پرخاشگرانه از خود نشان میدهد که این رفتار بیشتر در میان کودکانی با نشانگان متوسط اتیسم و بهره هوشی پایین رخ میدهد. این کودکان احتمالا به دلایل ذیل این گونه رفتار میکنند :
- در درک اینکه اطرافشان چه میگذرد با مشکل روبرو هستند.
- میخواهند از موقعیتها و فعالیتهای استرس زا بگریزند.
- بیش از اندازه مضطرب و حساس میباشند.
- خواستههایشان را نمیتوانند بیان کنند.
11 مورد از علائم اوتیسم در کودکان
نشانه های اوتیسم قبل از سن ۳ سالگی شروع به ظهور می کنند. اختلالات رفتاری اوتیسم بصورت رفتارهای تکراری، وابستگیهای غیرطبیعی به بعضی از اشیاء، تکرار حروف یا کلمات (اکولالیا) شایع میباشد. در کودک مبتلا به اوتیسم اختلالات خواب بسیار دیده میشود. اگر از کودک مبتلا به اوتیسم شرح حال دقیق گرفته شود، والدین اختلال خواب این کودکان حتی در دوره نوزادی را اذعان میکنند. یعنی زمانی که هنوز علائم اوتیستیک ظاهر نشده اختلال خواب وجود داشته است.
- ارتباط یکطرفه از علائم اوتیسم خفیف در کودکان
- واژه سازی کودک مبتلا به اوتیسم غیرطبیعی است.
- کودک مبتلا به اوتیسم محو پنکه و لباسشویی میشود.
- کودک مبتلا به اوتیسم مثل کودکان دیگر بازی نمیکند.
- افراد مبتلا به اوتیسم نبوغ خاصی در برخی مسائل دارد.
- کودک مبتلا به اوتیسم ساعتها با یک وسیله سرگرم میشود.
- کودک مبتلا به اوتیسم «من» نمیگوید. میگوید: «به علی آب بدید!» این نشانه خوبی نیست.
- اختلال تکلم از علائم اوتیسم در کودکان: از نظر کلامی، کودک مبتلا به اوتیسم دچار تاخیر است.
- کودک مبتلا به اوتیسم توان همذات پنداری ندارد. نمیتواند خود را جای دیگران بگذارد و احساسات دیگران را درک کند.
- اوتیسم در کودکان و نداشتن تفکر انتزاعی: نمیتوانند از مسائل نتیجه بگیرند و همین موضوع ارتباطشان را مختل میکند.
- عدم توانایی در برقراری ارتباط چشمی: در موارد متوسط تا شدید، این کودکان ارتباط چشمی ندارند اما در موارد خفیف فقط ارتباط کلامی برقرار نمیکنند.
مرکز مهرپرور جدیدترین شیوههای درمانی و مراقبتی کودکان مبتلا به اوتیسم در منزل را با والدین و پرستار کودک در ادامه مطلب به اشتراک گذاشته است.
4 روش درمان اوتیسم در کودکان
در حال حاضر هیچ درمان استانداردی برای ADS وجود ندارد، اما راههای بسیاری برای افزایش توانایی کودکان برای یادگیری مهارتهای جدید وجود دار. شروع این روشها در ابتدای کودکی میتواند به نتایج بهتری منجر شود. کودک مبتلا به اوتیسم احتمالاً به بیماریهای دیگر ناشی از اوتیسم همچون بیماری صرع، اختلالات خواب و مشکلات معده باشند و باید در کنار درمان اوتیسم به درمان این بیماریها هم پرداخت. هدف درمان افزایش عملکرد کودک با کاهش شدت بیماری میباشد.
پزشک کودک بسته به مشکل و شدت آن یکی از درمانهای زیر و یا ترکیبی از آنها را پیشنهاد میکند.
- انواع درمانهای رفتاری و ارتباطی
- درمانهای خانوادگی
- درمانهای آموزش
- و درمان دارویی
موارد استفاده از درمان دارویی بیماری اوتیسم
اوتیسم هم درمان دارویی دارد، هم درمان نگهدارنده، تعداد داروهای شیمیایی و حتی رژیمهای غذایی برای درمان زیاد است. مکمل B6، امگا ۳ و حتی رژیمهای بدون گلوتن یا پر پروتئین برای این کودکان توصیه میشود. برای حذف رفتارهای خود آزار کودک، دارو تجویز میشود که موثر هم است. درمان دارویی اوتیسم در کودکان برای موارد زیر است:
- جلوگیری از خشم
- کنترل بیش فعالی
- بهبود زودرنج بودن
- جلوگیری از عصبانیت
- بهبود مشکلات حواس
- درمان مشکلات خواب
رژیم غذایی مناسب کودکان مبتلا به اوتیسم
علت واقعی اوتیسم ناشناخته است اما محققان بر این باورند اوتیسم به دلیل ناهنجاری در ساختار و عملکرد مغز ایجاد میشود و برخی تحقیقات نشان میدهد اوتیسم با کمبود ویتامینها و غذاهای آلرژی و بیماری روده مرتبط است پس همین شناخت علت میتواند راهی باشد برای کنترل و کاهش عوارض آن. چندین درمان خانگی اوتیسم در کودکان برای کنترل اختلال اوتیسم وجود دارد که در این بخش به برخی از آنها میپردازیم.
1.مصرف منیزیم
منیزیم به طور خاص مربوط به افرادی میباشد که از اوتیسم رنج میبرند. نشانههای رفتاری اوتیسم در کودکان را میتوان به کمک آن کاهش داد. منیزیم باعث کاهش علائم زیر میشود:
- اضطراب
- تکان دادن
- ضعف تمرکز
- کم توجهی دیده
- ساییده شدن دندان
2. روغن ماهی برای کنترل اوتیسم در کودکان
اسیدهای چرب امگا ۳ برای رشد طبیعی و سلامت بدن ضروری هستند. سطح بالای امگا ۳ باعث افزایش اجتماعی شدن افراد مبتلا به اوتیسم میشود. رفتارهای مخرب را نیز تسکین میدهد.
3- مصرف ملاتونین در کودکان اوتیسمی
از مهمترین علایم اوتیسم، عادات خواب بد است. ملاتونین یک ماده آرام بخش است که میتواند خواب سالم را تضمین کند. رفتارهای مرتبط با بد خوابی شامل موارد زیر است.
- عصبانیت
- کمبود تمرکز
- استرس مزمن
- اضطراب اجتماعی
4. مصرف پروبیوتیک در مبتلایان به اوتیسم
سلامت شکم و جذب مواد غذایی، دو عامل اصلی در شدت ( یا حتی پیشرفت) اوتیسم هستند. نفوذپذیری گازی به شدت به اوتیسم مرتبط میباشد و پروبیوتیکها معمولا بهترین درمان هستند. پروبیوتیکها رشد باکتریهای مفید در روده را تحریک میکنند که به ما کمک میکند به طور موثر مواد مغذی را جذب کرده و از روده حفاظت کنیم. پروبیوتیک را میتوان در مقدار زیادی از ماست یافت. با یک سیستم معده و روده سالم تر، برخی از علائم اوتیسم را کاهش دهید.
5. ویتامین د برای کودکان اوتیسمی
این ماده مغذی مهم در رژیم غذایی معمولا نادیده گرفته میشود. ویتامین د برای کودکان حیاتی است. کمبود ویتامین د با سندروم شکمی و شرایط دیگر مرتبط میباشد که روی سیستم گوارشی تاثیر میگذارد، همانطور که در بالا توضیح داده شد. در نهایت، ویتامین د بر عملکرد انتقال دهندههای عصبی تاثیر گذاشته که اغلب در مبتلایان به اوتیسم تاثیر منفی دارد.
6. ویتامین C
افراد مبتلا به اوتیسم نرخ بالاتری از کمبود ویتامین ث دارند. بدن آنها به اندازه کافی آن را پردازش یا دریافت نمیکند. نگهداری بالای ویتامین C در بدن از طریق روشهای زیر علایم افراد مبتلا به اوتیسم را بهبود میبخشد:
- فعالیت آنتی اکسیدان
- عملکرد شناختی
- ترمیم سلولی
- سلامت بدن
- رشد کلاژن
7. زردچوبه در کودکان مبتلا به اوتیسم
زرد چوبه از قوی ترین گیاهان برای سلامت شکم کودک است. خواص آن به شرح زیر است:
- ضد التهابی
- آنتی اکسیدانی
- خاصیت ضد میکروبی
پیشگیری از اوتیسم در دوران بارداری
نوزاد یک خانواده به دلیل برخی ویژگیهای والدین احتمالاً مبتلا به بیماری بشود. آزمایشات و معاینات قبل از بارداری میتواند برخی از این بیماریها را پیش بینی کند. مادر برای حفظ سلامت جنین در زمان بارداری بهتر است رژیم مناسبی داشته باشد. بانوان جوانی که قصد بارداری دارند برای اینکه دچار ناباروری و یا به دنیا آوردن نوزاد مبتلا به بیماری اوتیسم نشوند باید رژیم متعادلی شامل موارد زیر داشته باشند.
مواد غذایی برای پیشگیری از اوتیسم | ویتامین های ضروری پیشگیری از اوتیسم |
|
|
5 واقعیت غیر قابل انکار در مورد اوتیسم
1. آیا کودکان اوتیسم خوب میشوند؟
اوتیسم درمان پذیر است. متاسفانه برخی والدین واقعیت بیماری کودکشان را انکار میکنند. این کار فقط کودک را از دوران طلایی درمان محروم میکند. اگر آموزشهای لازم به موقع به کودک در سن طلایی داده شود، احتمال طبیعی تر شدن رفتارها وجود دارد. وقتی مهارتها شکل پیدا کرد، دیگر نمیتوان آن را تغییر داد. مثلا اگر کودکی نمیداند کجا باید حین ارتباط صحبتهایش را قطع کند، باید به مادر یاد داده شود با علائم خاصی به فرزندش غیر مستقیم نشان دهد صحبت کافی است. سن طلایی درمان اوتیسم در کودکان تا قبل از ۵ سالگی است. متاسفانه برخی درمانگران هنوز تعریف قدیمی اوتیسم را باور دارند و فکر میکنند این بیماران، ناتوان و گوشه گیر هستند. اگر کودکی کلام و فقط علایق خاص و تکراری داشته باشد، میگویند به اوتیسم مبتلا نیست و با تشخیص اشتباه، کودک را از دوران طلایی درمان محروم میکنند.
2. باید توقع خود را از کودک مبتلا به اوتیسم تعدیل کنیم
اگر ناتوانیها را نادیده بگیریم و فقط به تواناییها توجه کنیم، مانع پیشرفت کودک میشویم چون به مرور ضعفها شدیدتر میشود و حتی روی تواناییها سایه میاندازد.
عاقبت کودکان اوتیسم به یکی از اشکال زیر خواهد بود.
- اختلال اوتیسم خفیف یا سطح 1 اوتیسم: در این سطح کودک مهارت های کلامی مناسبی دارد ولی ممکن است در برقراری ارتباط و دوستیابی دچار مشکل شود یا علاقه ی کمی به فعالیت ها و تعاملات اجتماعی داشته باشد.
- اوتیسم متوسط یا سطح 2 اختلال اوتیسم: برقراری ارتباط با افراد با کلمات خیلی ساده صورت گیرد و علایق خاص و محدودی داشته باشد.
- اختلال اوتیسم شدید یا سطح 3 اختلال اوتیسم: مهارت های کلامی و غیر کلامی مختل است. مشکلات شدید در توجه و تمرکز وجود دارد. تغییر دادن رفتارهای این کودکان مشکل است ولی در برخی موارد کودکان با اوتیسم شدید نیز پیشرفت قابل توجهی داشته اند و حتی توانایی رفتن به مدرسه را نیز کسب کرده اند.
3. دلیل قطعی اوتیسم معلوم نیست
عوامل مختلفی در بروز اوتیسم نقش دارند اما مهمترین علت آن توارث است. جهشهای ژنتیکی در کنار بحث توارث ژنها در بروز این اختلال دخیل است. موضوع مربوط به یک ژن هم نیست و ژنهای مختلف و تعامل آنهاست که باعث بروز اوتیسم میشود. اوتیسم مرموز میباشد و ناشناختههای بسیاری در مورد آن وجود دارد. تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده و علل مختلفی مثل برخی کمبودهای تغذیه ای در دوران بارداری یا سن والدین یا حتی برخی بیماریهای دوران نوزادی و … را در بروز آن دخیل میدانند که هیچ یک صددرصد مورد تایید نیست.
4. اوتیسم پدیده ای ناشی از شهرنشینی است
این باور، هم درست است؛ هم نادرست. آمار نشان میدهد در مناطق صنعتی میزان شیوع اوتیسم بیشتر است. در بیماریهای جدی روانپزشکی کناره گرفتن از شهر و ورود به روستا باعث میشود فرد زندگی بهتری داشته باشد چون زندگی در شهر به مهارتهای بیشتری نیاز دارد. امکان سنجی، مدیریت زمان و جمعیت زیاد، کار را سخت میکند اما در روستا ارتباط ساده تر است و نیازهای سطحی باعث میشود شدت علائم کم شود اما فراموش نکنیم به هر حال کسانی که در شهر هستند، دسترسی بیشتری به خدمات دارند و تشخیص بیماری در آنها ساده تر است.
5. کودک مبتلا به اوتیسم میتواند وارد مدرسه عادی شود.
- برخی از این کودکان حفظیات خوبی دارند.
- به صلاح کودک است که با کودکان طبیعی حشر و نشر داشته باشد.
- خیلی از کودکانی که اوتیسم خفیف دارند، به مدارس عادی راه پیدا میکنند.
- متاسفانه احتمالاً به این کودکان قلدری شود یا مورد آزار جنسی قرار بگیرند.
- در مدارس عادی، حضور یک معلم رابط مخصوصا برای کودک کم توان کمک کننده است.
- حضور این کودکان در کنار کودکان دچار اوتیسم با علائم شدید، میتواند باعث بروز رفتارهای کلیشه ای در آنها شود.
پرستار کودک اوتیسم
کودکان اوتیستیک مثل همه کودکان به آموزش نیاز دارند. همه کودکان از محیط اطراف آموزش میبینند. کودکان اوتیسم باید کاملا مستقیم مورد آموزش قرار گیرند و باید هر کاری را بصورت ساده و واضح به آنها گفت تا انجام دهند. بنابراین والدین کودک اوتیسم باید خیلی بیشتر مراقب فرزند خود باشند و داروهای تجویز شده را به موقع به او بدهند. اما گاهی اوقات والدین این کودکان به دلیل شاغل بودن، انجام وظایف خانه مراقبت و رسیدگی به سایر فرزندان نمیتوانند تمام تمرکز و وقتشان را به کودک اوتیسمی خود اختصاص دهند. در چنین شرایطی استخدام پرستار کودک اوتیسم در منزل ضرورت دارد. پرستار کودک اوتیسم باید سابقه کار با کودکان و نوجوانان اوتیسمی را اشته باشند. زیرا کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم با چالش ها و مشکلات ارتباطی و رفتاری مواجه هستند. بنابراین باید پرستاری که به تمامی علائم آشنایی دارد جهت مراقبت از کودک استخدام گردد.
استخدام پرستار کودک مبتلا به اوتیسم که دلسوز، حرفهای و آگاه در زمینه بیماری اوتیسم باشد، احتیاجات و شخصیت کودکان مبتلا به اوتیسم را بشناسد، میتواند در روند بهبود و کنترل این بیماری به شما و فرزند دلبندتان کمک کند. هزینه پرستار کودک اوتیسم بر اساس تعداد روزهای کاری، ساعات کاری پرستار، محل نگهداری کودک اوتیسم و عوامل درخواستی شما تعیین میشود. جهت درخواست پرستار کودک همین حالا با کارشناسان مرکز تماس بگیرید.
021-44442410
021-22467899
021-77714788
021-86036439
0902-1105622
The post اوتیسم در کودکان : علائم اوتیسم، چهره کودکان اوتیسم (+ پرستار کودک اوتیسم) first appeared on پارسیان مهرپرور | پرستار سالمند , پرستار کودک.
نوشته اوتیسم در کودکان : علائم اوتیسم، چهره کودکان اوتیسم (+ پرستار کودک اوتیسم) اولین بار در پارسیان مهرپرور | پرستار سالمند , پرستار کودک. پدیدار شد.
بدون دیدگاه