درمان خانگی بی اختیاری ادرار در زنان و مردان سالمند
بی اختیاری ادرار در سالمندان اثرات عمیقی بر سلامت جسمی و روانی آنان میگذارد. بسیاری از افراد به راحتی میتوانند رفتن به دستشویی را به تأخیر بیاندازند، اما برای افرادی که به طور منظم نشت ادرار را تجربه میکنند، این کار چندان هم ساده نیست. بی اختیاری ادرار چیزی نیست که سالمند شما به سادگی آن را بپذیرد یا با آن کنار بیاید. این بیماری تحت مراقبت پزشک درمان میشود. برای درمان این بیماری در سالمندتان ابتدا نوع مشکل را بشناسید. روشهای مؤثری برای درمان بی اختیاری ادرار، بدون در نظر گرفتن علت آن وجود دارد. اما با شناخت آن بهترین روش درمان متناسب با شیوه زندگی سالمند قابل اجراست. در ادامه، میتوانید در مورد علل، بی اختیاری ادرار، درمان خانگی بی اختیاری ادرار و انواع قرص های کنترل ادرار در سالمندان، اطلاعات بیشتری بدست آورید.
تعریف بی اختیاری ادرار در سالمندان
مایعات اضافی بدن از کلیهها ترشح و از راه دو لوله که انها را حالب مینامند وارد مثانه میگردد. وقتی مثانه پر از ادرار شد، عضلات آن منقبض و عضلات اطراف پیشابراه شل شده و ادرار دفع میشود. به انقباض و دفع ادرار بدون اراده فرد بی اختیاری ادرار میگویند. از مشکلات شایع و جزئی دوران سالمندی میباشد. نشانههای این بیماری بعد از سن ۴۰سالگی بروز میکند.
علل بی اختیاری ادرار در سالمندان
بدون شک بی اختیاری ادراری در سالمندان اثرات عمیقی بر سلامت جسمی و روانی آنان میگذارد. زخم بستر، زمین خوردن همراه با شکستگی ران و لگن ، افسردگی و محدود شدن روابط اجتماعی از مهمترین عوارض بی اختیاری ادراری در سالمندان است. بی اختیاری ادراری میتواند علل زیادی داشته باشد که از عدم نوشیدن آب کافی در زایمان گرفته تا مشکلاتی مانند دیابت متفاوت اند. مشکلات سلامتی زیر میتوانند عامل بی اختیاری ادرار هم در زنان و هم در مردان باشند: برخی از علل بی اختیاری ادراری موقتی و پایدار در سالمندان موارد زیر است:
- توهم
- احتقان
- یبوست
- حمله قلبی
- تجمع مدفوع
- بیماری آلزایمر
- چاقی بیش از حد
- بیماری پارکینسون
- بزرگی غده پروستات
- اسکلروزیس چندگانه
- عفونت های ادراری
- استفاده از الکل و برخی داروها
- افسردگی شدید و طولانی مدت
- شل و ضعیف شدن عضلات کف لگن و شکم
علل شایع بی اختیاری ادراری در زنان شامل موارد زیر میشوند:
- زایمان
- شروع یائسگی
- بارداریهای قبلی
- آتروفی عضلات کف لگن
مشکل دفع ادرار در سالمندان
مواد زاید و سموم بدن از طریق کلیهها وارد ادرار میشود. ادرار در مثانه جمع میشود و با پرشدن مثانه احساس دفع ادرار ایجاد میگردد. با افزایش سن و در دوران سالمندی، دفع ادرار دچار تغییراتی میشود. مشکلات دفع ادرار به شرح زیر است:
- عضلات شکم و لگن ضعیف میشوند.
- در هر بار ادرار مثانه کاملا خالی نمیشود. (قطع ادرار)
- احتمال عفونت ادراری و تشکیل سنگ افزایش یابد.
- تحمل سالمند برای نگه داشتن ادرار کمتر میشود. (ریزش ادرار)
- کلیهها در طول شب هم به فعالیت خود ادامه میدهند.
- سالمند مجبور است شبها چندین بار برای ادرار کردن بیدار شود. (شب ادراری)
- دفعات ادرار کردن بیشتر شود و باعث تکرر ادرار در سالمندان میشود.
این تغییرات طبیعی احتمال بروز برخی بیماریها را بیشتر میکند. یکی از این بیماریها «بی اختیاری ادرار در سالمندان» است.
6 مورد از انواع بی اختیاری ادرار
بیاختیاری ادرار یک بیماری نیست، بلکه یک علامت است که میتواند ناشی از عادات روزمره، بیماری یا مشکلات جسمی باشد. ارزیابی کامل توسط پزشک شما میتواند به تعیین اینکه چه چیزی منشا بیاختیاری ادرار شما است، کمک کند. انواع بی اختیاری ادرار شامل موارد زیر است:
۱. بی اختیاری فوریتی در سالمندان
این نوع، شایع ترین نوع بی اختیاری ادرار است که اغلب مربوط به مثانه پرکار میشود. در این نوع بی اختیاری، فرد نیاز فوری به ادرار کردن پیدا میکند که منجر به خروج ادرار پیش از رسیدن به توالت میشود.
۲. بی اختیاری کامل ادرار در سالمندان
بی اختیاری کامل، نشان میدهد که عضله اسفنکتر شما دیگر کار نمیکند. این شرایط منجر به نشت مداوم و غیر قابل کنترل میشود.
۳. بی اختیاری استرسی در سالمندان
بی اختیاری استرسی زمانی رخ میدهد که افزایش در فشار شکمیبر فشار بسته شدن مثانه غلبه میکند. شما ممکن است به هنگام سرفه، عطسه، بالارفتن از پله یا برداشتن وسایل سنگین، درد شکمی را احساس کنید. بی اختیاری استرسی در زنان به علت بارداری و زایمان شایع تر است. گرچه، میتواند مردانی را که قبلاً سرطان پروستات یا جراحی داشته اند، تحت تأثیر قرار دهد.
۴. بی اختیاری ادرار در سالمندان از نوع سرریزی
بی اختیاری سرریزی زمانی رخ میدهد که مثانه هیچ وقت به طور کامل خالی نمیشود. مبتلایان به این شرایط، اغلب اوقات احساس نیاز به دستشویی رفتن دارند و مقدار کمی ادرار تخلیه میکنند. این شرایط اغلب ناشی از نوعی انسداد در سیستم مجرای ادراری است یا ممکن است به دلیل انقباضات ضعیف مثانه باشد و یا مثانه به طور کلی قادر به انقباض نباشد.
۵. بی اختیاری عملکردی در سالمندان
بی اختیاری عملکردی نوعی بی اختیاری ادرار است که بر اثر ناتوانیهای دیگری ایجاد میشود. اختلالات نورولوژیکی، عوارض حمله قلبی یا آرتروز باعث میشوند فرد نتواند به سرعت زیپ شلوار خود را باز کند و منجر به حادثه میشود. افراد مبتلا به بی اختیاری عملکردی، فوریت ادرار را متوجه میشوند، اما از نظر فیزیکی قادر به برنامه ریزی برای رفتن به دستشویی نیستند.
۶. بی اختیاری ترکیبی ادرار در سالمندان
به شرایطی گفته میشود که فرد به بیش از یک نوع بی اختیاری ادرار مبتلا باشد. افراد مبتلا به بی اختیاری ترکیبی مخصوصاً خانمها معمولاً ترکیبی از بی اختیاری استرسی و فوریتی را تجربه میکنند. اما افراد مبتلا به زوال عقل، بیماری پارکینسون یا اختلالات نورولوژیکی و نیز افرادی که قبلا حملههای قلبی داشته اند، ممکن است هم بی اختیاری فوریتی و هم بی اختیاری عملکردی داشته باشند.
3 درمان بی اختیاری ادرار در سالمندان
بیشتر سالمندان در مواقعی دچار ریزش ادرار قطره ای میشوند. مقدار ریزش ادرار در سالمندان متفاوت است.
درمان حالت اول بی اختیاری ادرار
در این حالت هنگام عطسه، سرفه، خنده و برخاستن از زمین، بی اختیار چند قطره ادرار خارج میشود. این حالت در خانمهای سالمند بیشتر است. علت آن عفونت ادراری، تغییرات مجرای ادرار با افزایش سن و زایمانهای متعدد است.
روش درمان این نوع بی اختیاری ادرار
- مثانه را تقویت کنید.
- عضلات کف لگن را تقویت کنید.
- لباسهای آزاد و راحت بپوشید.
- در طول روز ۶ تا ۸ لیوان مایعات بنوشید.
- هر ۲ ساعت برای دفع ادرار به توالت بروید.
- بعد از ساعت ۸ شب از نوشیدن مایعات خودداری کنید.
- این مشکل قابل حل است پس برای برطرف شدن آن حتما به پزشک مراجعه کنید.
حالت دوم بی اختیاری ادرار
در این حالت احساس ناگهانی و شدید برای ادرار کردن ایجاد میشود. اما قبل از رسیدن به دستشویی ادرار میریزد. علت آن افزایش سن ،عفونت و یا دیگر بیماریهای عصبی عضلانی مثل ام اس و دیابت میباشد.
روش درمان این نوع بی اختیاری ادرار در سالمندان
- مثانه را تقویت کنید.
- عضلات کف لگن را تقویت کنید.
- لباسهای آزاد و راحت بپوشید.
- برای داشتن آرامش تمرین کنید.
- از ورزشهای سخت اجتناب کنید.
- در طول روز ۶ تا ۸ لیوان مایعات بنوشید.
- هر ۲ ساعت برای ادرار کردن به توالت بروید.
- قهوه، نوشابههای گازدار، غذاهای پر ادویه میل نکنید.
- بعد از ساعت ۸ شب از نوشیدن مایعات خودداری کنید.
- مشکل قابل حل است پس برای برطرف شدن آن حتما به پزشک مراجعه کنید.
حالت سوم بی اختیاری ادرار
در این حالت مثانه خیلی پر شده و ادرار به صورت قطره قطره به طور غیر ارادی میریزد. زمانی که فرد به دستشویی میرود ادرار به طور کامل خالی نمیشود. این حالت بیشتر در مردها دیده میشود که دلیل آن تنگ شدن مجرای ادرار به خاطر بزرگ شدن غده پروستات است.
روش درمان این نوع بی اختیاری ادرار در سالمندان
- در طول روز ۶ تا ۸ لیوان مایعات بنوشید.
- بعد از ساعت ۸ شب از نوشیدن مایعات خودداری کنید.
- در زمان ادرار کردن عضلات شکم را سفت کنید. سپس به آرامی با دست زیر شکم را به سمت پایین فشار دهید. این فشار به مثانه منتقل شده و به تخلیه ادرار کمک میکند.
- این مشکل قابل حل است پس برای برطرف شدن آن حتما به پزشک مراجعه کنید.
درمان ورزشی برای رفع بی اختیاری ادرار
تمرین اول: تقویت عضلات کف لگن برای درمان بی اختیاری ادرار در سالمندان : هر بار که برای ادرار کردن به توالت میروید، چندین بار به طور ارادی، دفع ادرار را شروع و قطع کنید.
تمرین دوم: تمرینات کیگل : ناحیه مقعد را سفت کنید؛ مانند حالتی که میخواهید مانع دفع مدفوع شوید و این حالت را برای مدت ۵ ثانیه حفظ نموده و بعد رها کنید. در طول انقباض نفس خود را حبس نکنید. این کار را چندین بار در طول روز انجام دهید. تکرار تمرین باید در حدی باشد که خسته نشوید. این تمرین را در حالت ایستاده، نشسته و یا خوابیده میتوانید انجام دهید.
سرکه سیب درمان خانگی بی اختیاری ادرار در سالمندان
سرکه سیب بهعنوان یک تونیک عالی برای سلامتی شما کار میکند. در واقع سرکه سیب کمک میکند تا سموم بدن شما از بین رود و عفونت مثانه را متوقف میکند. علاوه بر این به کاهش وزن کمک میکند. وزن بیش از حد باعث بی اختیاری ادرار میشود، زیرا چربی اطراف مفصل و شکم شما فشار بیشتری بر مثانه شما ایجاد میکند. بنابراین برای درمان گیاهی بی اختیاری ادرار میتوان از سرکه سیب استفاده کرد. اگر مثانه بیشازحد فعال دارید یا مثانه شما با مصرف سرکه سیب تحریک میشود، از سرکه سیب استفاده نکنید.
- 1 قاشق چایخوری سرکه سیب را در یک لیوان مخلوط کنید.
- کمی عسل به آن اضافه کنید.
- دو الی سه بار در روز تا زمانی که به نتایج راضیکننده برسید از آن برای درمان بی اختیاری ادرار بنوشید.
قرص بی اختیاری ادرار سالمندان
داروهای زیر اسامی قرص بی اختیاری ادرار سالمندان برای جلوگیری از تکرر ادرار، کمک به کنترل بهتر ادرار و نه خروج ادرار در روز و شب، در ایران تجویز میشوند:
- وزیکر
- تولترودین
- یوریناسین
- سولیفیناسین
- میرابگرون
- اکسی بوتینین
- دی سیکلومین
درمان بی اختیاری ادرار در مردان
درمان بی اختیاری ادرار در مردان برحسب علت زمینه ای، نوع و شدت بیماری متفاوت میباشد. از جمله روش های درمان بی اختیاری ادرار در مردان، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
قرص کنترل ادرار در سالمندان
تغییر سبک زندگی مانند کاهش وزن، ترک سیگار، رعایت رژیم غذایی مناسب و مصرف کافی مایعات (مانند آن چه در درمان خانگی بی اختیاری ادرار در زنان توضیح داده شده است) اولین قدم برای درمان بی اختیاری ادرار در مردان میباشد. در صورت عدم بهبود نشت ادرار با موارد فوق، انواع قرص های بی اختیاری ادرار در بازار موجود میباشند، که میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- قرص آنتی کولینرژیک: از داروهایی مانند اکسی بوتینین، تولتوردین و سولیفناسین برای درمان مثانه بیش فعال و بی اختیاری اضطراری استفاده میشود.
- میرابگرون (Mirabegron): با شل کردن عضلات مثانه و افزایش تحمل نگهداری ادرار، در درمان بی اختیاری ادرار اضطراری در مردان کمک کننده میباشد.
- آلفابلاکرها: قرص بی اختیاری ادرار تامسولوسین در مردان با کمک به شل کردن عضلات گردن مثانه و پروستات در درمان بی اختیاری ادرار اضطراری و سرریزی در مردان، موثر میباشد. از آلفابلاکرها برای درمان بزرگی پروستات (BPH) نیز استفاده میگردد.
درمان خانگی بی اختیاری ادرار در مردان
روش های متعددی برای درمان خانگی بی اختیاری ادرار در مردان و کاهش عوارض آن پیشنهاد شده است. در ادامه به چند مورد از آن ها اشاره شده است:
- از شست و شوی مکرر ناحیه ادراری تناسلی پرهیز کنید، زیرا به سیستم دفاعی بدن در آن ناحیه آسیب میرساند.
- در ناحیه ادراری تناسلی از کرم های محافظ برای جلوگیری از تماس مستقیم ادرار با پوست بدن استفاده نمایید.
- از شست و شوکننده های مخصوص که کمتر منجر به خشکی ناحیه ادراری تناسلی میگردند، استفاده کنید.
- اگر بی اختیاری ادرار شما نصف شب ها نیز ادامه دارد، حتما یک چراغ با نور کم روشن بماند تا مانع از لغزش و آسیب به بدن حین خواب آلودگی گردد.
خلاصه مطلب بی اختیاری ادرار در سالمندان
اگرچه بیاختیاری ادرار در هر سنی مشاهده میشود، اما در میان سالمندان شیوع بالاتری دارد؛ از هر پنج فرد بالای 40 سال یک نفر از علائم مثانه بیشفعال و تحریکپذیر، بیاختیاری فوریتی یا تکرر ادرار رنج میبرد، عدهای نیز قبل از رسیدن به سرویس بهداشتی با ترشح کردن ادرار مواجه میشوند. همچنین حداقل 50 درصد از ساکنین خانههای سالمندان با مشکل بیاختیاری روبرو هستند. بیاختیاری ادرار بخش متداولی از فرایند بالا رفتن سن است، اما طبیعی و درمانناپذیر نیست و سالمندان نباید فکر کنند که باید تا پایان عمر با این مشکل دست و پنجه نرم کنند.
نزدیکان شما ممکن است از مشکل خود خجالت بکشند و از رفتن نزد پزشک خودداری کنند. آنها ممکن است برای کمک به مشکل خود از پدهای جاذب یا لباس زیر محافظتی استفاده کنند، اما با کمکهای پزشکی، بی اختیاری ادراری تا حد زیادی قابل درمان است. همچنین افراد ممکن است ندانند واقعاً به چه نوع پزشکی باید مراجعه کنند.
شما چه تجربه ای در این زمینه دارید؟
در صورتی که برای مراقبت از عزیزان خود نیاز به پرستار سالمند در منزل دارید بهتر است بدانید که مرکز خدمات مراقبتی و پرستاری در منزل پارسیان مهرپرور میتواند در این زمینه شما را یاری کند. همین حالا به کارشناسان ما تماس بگیرید.
نوشته بی اختیاری ادرار در سالمندان : علل، درمان خانگی بی اختیاری ادرار + قرص بی اختیاری اولین بار در پارسیان مهرپرور | پرستار سالمند , پرستار کودک. پدیدار شد.
بدون دیدگاه