مصرف شربت دیفن هیدرامین برای نوزاد
دیفن هیدرامین برای نوزاد جزو داروهایی است که اگر به صورت خودسرانه برای کودکان تهیه و تجویز شود میتواند از طریق غلیظ شدن و چسبندگی ترشحات راه هوایی سبب مرگ ناگهانی نوزاد شود. فوق تخصص گوارش نوزادان معتقد است والدین برای درمان سرماخوردگی نوزادان خود نباید خودسرانه دارو تجویز کنند. زیرا به عنوان مثال مصرف شربت دیفن هیدرامین برای کودکان میتواند باعث اختلال یادگیری در آینده شود. پاییز فصل بیماریهای ویروسی است که باعث شیوع بیماری های تنفسی و گوارشی میشود. بیماری های تنفسی با علائمی مانند آبریزش بینی ، عطسه، سرفه، خارش حلق و ترشحات و بیماری های گوارشی به شکل اسهال خود را نشان میدهد.
البته دیفن هیدرامین در ایران هیچ منع خرید و فروشی ندارد. مطالبی که در این مقاله میخوانید صرفاً جهت بالا بردن اطلاعات شما میباشد تا از مصرف سرخود و بدون تجویز دارو توسط پزشک متخصص جداً پرهیز نمایید. در ادامه مطلب چند مورد از عوارض مصرف دیفن هیدرامین برای نوزاد زیر ۶ ماه تا دو سال بیان شده است! علاوه بر آن جایگزینی موثر برای این مدل دارو پیشنهاد شده است.
مطالبی که خواهید خواند عبارتند از :
- ماهیت شربت دیفن هیدرامین
- تفاوت شربت دیفن هیدرامین و شربت دیفن هیدرامین کامپاند
- دوز مصرف دیفن هیدرامین برای نوزاد
- عوارض دیفن هیدرامین برای نوزاد
- بهترین جایگزین شربت دیفن هیدرامین
شربت دیفن هیدرامین برای کودکان برای چیست؟
شربت دیفن هیدرامین (به انگلیسی: Diphenhydramine) یک آنتی هیستامین است که عمدتاً از آن برای درمان آلرژی استفاده میشود که اثرات هیستامین شیمیایی طبیعی در بدن را کاهش میدهد. هیستامین میتواند علائمی مانند : عطسه، خارش، آبریزش چشم و آبریزش بینی ایجاد میکند. که شربت دیفن هیدرامین برای درمان عطسه، آبریزش بینی، آبریزش چشم، کهیر، بثورات پوستی، خارش و سایر علائم سرماخوردگی یا حساسیت استفاده میشود.
همچنین دیفن هیدرامین برای درمان بیماریهای حرکتی، ایجاد خواب و درمان علائم خاصی از بیماری پارکینسون “Parkinson” استفاده میگردد.
تفاوت دیفن هیدرامین و دیفن هیدرامین کامپاند
نوع دیگر از دیفن هیدرامین، دیفن هیدرامین کامپاند (به انگلیسی: Diphenhydramine Compound) است. تفاوت دیفن هیدرامین کامپاند و نوع معمولی دارو در آمونیم کلرید موجود در دیفن هیدرامین کامپاند است. موارد مصرف شربت دیفن هیدرامین کامپاند برای درمان سرفه و خلط است اما به علت قوی بودن، شربت دیفن هیدرامین کامپاند برای کودکان تجویز نمیشود.
دوز مصرف دیفن هیدرامین برای نوزاد
از دیفن هیدرامین دقیقاً مطابق با دستورالعمل روی برچسب راهنمای دارو یا طبق دستور پزشک استفاده کنید. در مقادیر زیادتر یا کمتر و یا طولانیتر از زمان توصیه شده، از این دارو استفاده نکنید. به طور معمول داروهای سرماخوردگی یا آلرژیک فقط برای مدت کوتاهی تا زمانی که علائم شما برطرف شود، مصرف میشوند. مقدار، نوع و توالی زمانی مصرف شربت دیفن هیدرامین به موارد زیر بستگی دارد :
- سن بیمار
- نوع و شدت بیماری تحت درمان
- نحوه واکنش به اولین مقدار مصرفی دارو
- سایر شرایط پزشکی بیمار
میزان مصرف دیفن هیدرامین در کودکان معمولاً هر 6 ساعت یکبار
وزن کودک | میزان دوز مجاز |
۸ کیلو تا ۱۰/۵کیلو | ۳/۷۵ ml معادل ۳/۴ قاشق چایخوری |
۱۰/۵ کیلو تا ۱۵/۵ کیلو | ۵ ml معادل 1 قاشق چایخوری |
۱۵/۵ کیلو تا ۲۱ کیلو | ۷/۵ ml معادل ۱/۵ قاشق چایخوری |
۲۱ کیلو تا ۲۸ کیلو | ۱۰ ml معادل 2 قاشق چایخوری |
۲۸ کیلو تا ۳۲ کیلو | ۱۲/۵ ml معادل ۲/۵ قاشق چایخوری |
عوارض دیفن هیدرامین برای نوزاد
شربت دیفن هیدرامین کامپاند برای کودکان ضرر دارد ؟ دیفن هیدرامین دارویی است که به دلیل پرمصرف بودن بین عموم عوارض آن نادیده گرفته میشود اما مثل تمام داروها، مصرف خودسرانه آن پیامدهایی را به دنبال دارد. عوارض شربت دیفن هیدرامین برای کودکان به شرح زیر میباشد:
- اختلال یادگیری در نوزادان
- خواب آلودگی در نوزادان
- مشکلات معده
- بسته شدن راه هوایی
- مقاومت بدن نوزاد به آنتی بیوتیک
۱- اختلال یادگیری در نوزادان
زمانی که علائم سرماخوردگی مانند عطسه و… در کودکان وجود دارد و تا زمانی که ترشحات بینی شفاف است و تب شدیدی وجود ندارد نیازی به مصرف آنتی بیوتیک نیست. اما اگر در چنین شرایطی والدین آنتی بیوتیک به کودکان بدهند بنیه کودک ضعیف شده و مقاومت دفاعی او در آینده تضعیف میشود. چرا که میکروبها نسبت به آنتی بیوتیک مقاوم شده و دارو، اثر لازم خود را از دست میدهد. گاهی والدین خودسرانه شربت دیفن هیدرامین برای نوزاد خود تجویز میکنند، در صورتی که ۱۰۰ درصد در کودکان ممنوع است و باید بدانند اگر به کودک زیر ۶ ماه این شربت را بخورانند اختلال در یادگیری را برای کودک به وجود میآورند. کودک زیر ۶ ماه با مصرف شربت دیفن هیدرامین در درسهایی مانند ریاضی و فیزیک در آینده دچار مشکل میشوند.
۲- خواب آلودگی در نوزادان
همچنین مصرف شربت هایی که خواب آلودگی را در کودک تشدید میکند، بسیار خطرناک است و به هیچ وجه نباید برای خواب کردن کودک از دارو و مواد خواب آور استفاده کنند. عوارضی مانند ضایعات مغزی حتی کوتاه مدت حاصل مصرف این داروها در کودکان است. دیفن هیدرامین برای خواب نوزاد نیز اختلال ایجاد میکند و خواب آور است. اگر والدین میخواهند کودک خود را درمان کنند فقط میتوانند از قطره کلروسدیم برای شستشوی بینی استفاده کنند تا ویروسها را رقیق کنند. همچنین به کودکان خود مایعات گرم مانند سوپ بدهند.
۳- مشکلات معده با مصرف شربت دیفن هیدرامین کامپاند برای نوزاد
بهتر است شیر کاکائو را به دلیل تحریک کردن گلو تا حد امکان استفاده نکنند و توجه داشته باشند چنانچه حال عمومی کودکشان بدتر و دچار بی قراری شد سریعاً به پزشک مراجعه کنند. از مصرف داروهای تببر مانند بروفن برای کودکان خردسال خودداری کنند. زیرا کودکانی که مشکلات معده دارند دچار خونریزیهای معده و مشکلات گوارشی میشوند. مصرف استامینوفن برای کودکان منعی ندارد، اما چنانچه کودک درگیریهای کبدی داشت یا ادرار کودک پر رنگ بود از دادن استامینوفن نیز به او خودداری کنند.
۴- بسته شدن راه تنفسی
شربت دیفن هیدرامین برای نوزاد ۴۵ روزه، از جمله داروهایی است که باعث غلیظ شدن و چسبندگی ترشحات راه هوایی در کودکان زیر دو سال میشود و به همین دلیل احتمال مرگ ناگهانی را در آنها بیشتر میکند. پس توصیه میشود از مصرف خودسرانه آن برای نوزاد بپرهیزید و در مواقع اضطراری دوز دیفن هیدرامین لازم را زیر نظر پزشک دریافت کنید.
5 – مقاومت بدن نوزاد به آنتی بیوتیک
زمانی که علائم سرماخوردگی مانند عطسه و… در کودکان وجود دارد و تا زمانی که ترشحات بینی شفاف است و تب شدیدی وجود ندارد. نیازی به مصرف آنتی بیوتیک نیست. اما اگر در چنین شرایطی والدین آنتی بیوتیک به کودکان بدهند بنیه کودک ضعیف شده و مقاومت دفاعی او در آینده تضعیف میشود چرا که میکروبها نسبت به آنتی بیوتیک مقاوم شده و دارو اثر لازم خود را از دست میدهد.
بارهنگ، مفیدتر از شربت دیفنهیدرامین و شربت اکسپکتورانت
طبع بارهنگ، سرد و خشک در درجهی دوم است! همهی بخشهای گیاه بارهنگ شامل برگ و ریشه و دانهی آن، مصارف دارویی دارد. بارهنگ یا بارتنگ که در کتابهای طب سنتی قدیم از آن به نام لسانالحمل (زبان گوسفند) یاد شده است، گیاهی است با ویژگیهای زیر :
- علفی
- چندساله
- بدون ساقه
- به ارتفاع ۱۰ تا ۷۰ سانتیمتر
- با برگهای پهن
- گسترده و دمبرگهای بلند
- دارای خواص چشمگیر
پهنک برگ گیاه بارهنگ شبیه زبان گوسفند است! ۳ تا ۷ رگبرگ طولی مشخص دارد و گلآذین آن به صورت خوشهی باریک و کشیدهای است که در انتهای پایک بلند و بدون انشعاب خود قرار دارد.
این گلآذین در هنگام رسیدن، دارای بذرهای فراوان و انبوهی است! تخم بارهنگ عبارت از دانههای ریز قهوهای تیره متمایل به سیاه است و چنانچه در آب قرار گیرد، لایهی رویی آن با ایجاد لعاب، تورم آن را سبب میشود. بارهنگی که در طب سنتی بیشتر از آن استفاده میکنند، گیاه Plantago major یا لسانالحمل کبیر است، گیاه Plantago lanceolata نیز که آن را به اسامی بارهنگ سرنیزهای (بارهنگ کاردی) یا لسانالحمل صغیر مینامند، خواص مشابهی دارد و آن را نیز مورد استفاده قرار میدهند. گیاه بارهنگ معمولاً به صورت علف هرز در مکانهای مرطوب مانند حاشیهی جویهای آب، مزارع، باغها، باغچهها و فضاهای سبز شهری و خانگی میروید و به راحتی در دسترس انسان قرار دارد.
نکته: مصرف گیاه بارهنگ به شدت بهتر از شربت دیفن هیدرامین برای نوزاد است.
ترکیبات شیمیایی گیاه بارهنگ
در ترکیبات شیمیایی گیاه بارهنگ، گلیکوزیدی به نام اوکوبین و موادی همچون پلانتاژین و ساپونین وجود دارد.
همچنین در تخم بارهنگ، مقدار زیادی از مواد زیر دیده میشود:
- مواد گلوتینی
- اسید پلانت یونولیک
- اسید سوکسینیک
- آدنین، کولین
- اکوبین
- هولوزید پلانتئوز
علاوه بر موارد گفته شده، تخم بارهنگ حدود ۱۰ درصد مواد روغنی دارد، روغن بارهنگ زرد رنگ است و بویی مطبوع و طعمی شبیه روغن گردو دارد. طبق آنچه در منابع مختلف از جمله ذخیرهی خوارزمشاهی، صیدنه ابوریحان بیرونی، قانون ابوعلی سینا، الابینه عن حقایقالادویه ابومنصور هروی در خصوص خواص و کاربردهای این گیاه آمده است، باید گفت طبع بارهنگ، سرد و خشک در درجهی دوم است همهی بخشهای گیاه بارهنگ شامل برگ و ریشه و دانهی آن، مصارف دارویی دارد؛ اما، برگ و ریشه آن را بیشتر به صورت استعمال خارجی و تخم بارهنگ را بیشتر به صورت مصارف داخلی استفاده میکنند.
گیاه بارهنگ بعنوان شربت دیفن هیدرامین برای نوزاد
بارهنگ، اثر قابض و نرم کنندگی دارد و به عنوان تببر، تصفیه کنندهی خون، آرامکننده و رافع تحریکات مجاری تنفسی و ادراری مطرح است همچنین بارهنگ در رفع ناراحتیهای آسم آمفیزم، اسهال های ساده و صفراوی، خونریزیهای دستگاه گوارش ، ورم مخاط دهان ، درد دندان و حتی درد گوش، موثر است. این گیاه همانند مصرف شربت دیفن هیدرامین برای لثه و دندان نوزادان، استفاده میشود. بارهنگ را برای التیام درد دندان و لثه نوزاد بر روی آن بمالید.
برگهای تازهی بارهنگ، خواص ضدباکتریایی قوی دارد؛
به همین جهت، برای التیام زخمها، جراحتها و سطوح ملتهب و آزردهی بدن مورد استفاده قرار میگیرد. برگ تازه و تمیز بارهنگ روی لثه نوزاد و همچنین بر روی زخمها بمالید. ضمن این که آنها را از چرکی شدن محافظت میکند، باعث التیام آنها نیز میشود. همچنین کاربرد این گیاه برای زخمهای کهنه و چرکی شدید نیز سبب باز شدن سر زخم و خروج چرک و در نهایت، بهبود زخم میشود. برای قطع خونریزی و رفع درد ناخن (عقربک)، ناراحتیهای پوستی و جوشهای صورت و نیز فروکش کردن ورم صورت ناشی از آبسه (پیله) دندان، توصیه شده است. پانسمان زخمها با پخته برگ تازه بارهنگ نیز در بهبود آنها اثر تسریعکنندگی دارد.
نحوه مصرف بارهنگ
جوشانده برگ بارهنگ همراه با گُلهای اکلیل الملک (یونجه باغی زرد) و گل گندم، به صورت مایع شستشوی چشم ، در رفع ورم ملتحمه بسیار موثر است، برای تهیهی این محلول، ۱۰ گرم برگ بارهنگ را به همراه مقدار کمی از دو گُل یادشده در ۱۵۰ گرم آب جوش، دم میکنند.برای درمان بیماریهای ریوی، برگ تمیز و شسته شدهی بارهنگ را روی پارچهی تمیزی پهن میکنند تا خشک شود سپس آن را خرد میکنند و شیره آن را میگیرند و هموزن آن، عسل اضافه کرده به مدت ۲۰ دقیقه، دم میکنند. مصرف این دمکرده برای بیماریهای ریوی بسیار مفید است.
از مخلوط ۱۰ درصد پودر برگ بارهنگ با وازلین، پمادی به دست میآید. پماد را برای بهبود به سرعت زخم ها، روی زخمهای چرکین و دردناک بمالید. کمپرس برگهای تازه و خردشدهی بارهنگ برای فرونشاندن ورمها، نقاط ضربدیده و کوفتگیها و التیام زخمهای عفونی، سوختگیهای ناشی از آتش و جای نیش حشرات، مفید است.
تخم بارهنگ
تخم بارهنگ، قابض، محرک، تب بر، معرق، مدر و معالج اسهال خونی است، همچنین آن را برای رفع اختلالات کلیوی و معالجهی کولیک و تأثیر دیفن هیدرامین بر کولیک نوزادان ، مالاریا، سرفه، آسم برونشیتی و قطع خونریزی و معالجهی امراض مثانه و سوزاک، توصیه کردهاند. خوردن یا تنقیه ی عصاره تخم یا لعاب بارهنگ برای التیام زخمهای رودهای و قطع خونریزی بواسیر، سودمند است همچنین تخم بارهنگ برای رفع خونرویها و زخمهای ریوی و وجود خون در اخلاط بدن، سل، تنگی نفس، بیماریهای کبدی، زردی و برگشت غذا از معده به مری ( رفلاکس )، مفید است.
جوشانده تخم بارهنگ در رفع التهابات دستگاه ادراری به ویژه در صورت وجود خون در ادرار، موثر است و نیز غرغره عصاره بارهنگ در بهبود ورم لوزهها و خونریزی لثه، موثر است، مزه مزه کردن دم کرده ریشه یا آب برگ بارهنگ برای کاهش ورم مخاط دهان و تسکین درد دندان، توصیه میشود. برای تهیه جوشانده ریشه یا برگ بارهنگ، ۸۰ تا ۱۰۰ گرم تمیز شده آن را در یک لیتر آب میجوشانند و پس از صاف کردن، روزی ۳ تا ۴ فنجان میل میکنند.
کاربردهای تخم بارهنگ
یکی از کاربردهای مهم تخم بارهنگ، استفاده آن در داروی ترکیبی چهار تخم لعابی است، چهار تخم لعابی یکی از داروهای ترکیبی متداول در طب سنتی بوده که در اکثر خانهها وجود دارد. این دارو به عنوان برطرفکننده سرفههای خشک سردرد آور و خشکی و خارش گلو، نرمکننده سینه و رفع کننده گرفتگی صدا و به طور کلی برای بهبود انواع سرفهها و به خصوص سیاهسرفه مورد استفاده قرار میگیرد.
در تهیه این دارو، از تخم بارهنگ، قدومه، بهدانه و تخم مرو (مروره یا کنو) یا به جای آن، تخم شربتی یا بالنگ و همراه با اندکی انزروت و صمغ عربی بهره میبردند. معمولاً این مخلوط را در آب جوشیده ولرم، خیس میکنند که این امر باعث ایجاد ماده ژله مانندی میشود که خوردن آن در وعدههای منظم موجب از بین رفتن التهابات گلو و سرفههای شدید میشود. این دارو، اثراتی مفیدتر از شربت های اکسپکتورانت و دیفن هیدرامین برای نوزاد و مانند آنها دارد.
مضرات بارهنگ
بارهنگ در دسته گیاهان دارویی بیضرر است، اما بنا بر احتیاط عصاره آن برای طحال، مضر است که مصلح آن، مصطکی (شیره گیاهی رزینی زردرنگی است که به شکل قطعات اشکی بیضی، سخت، کوچک در ابعاد یک نخود، زردرنگ، نیم شفاف و معطر است وقتی آن را بجوید زیر دندان نرم شده و طعم معطری دارد) است و پخته شده ریشه و برگ آن نیز برای ریه، مضر است که مصلح آن نیز عسل است. در جریان درمان این بیماریها حتماً باید از مصلح مربوطه نیز استفاده شود؛ در غیر این صورت، ممکن است عوارض جانبی دیفن هیدرامین بروز کند. مقدار خوراک تخم بارهنگ در هر وعده، حداکثر تا ۱۲ گرم است.
شربت دیفن هیدرامین برای کرونا
دیفن هیدرامین یکی از داروهای رایج در نسخه بیماران کرونایی است زیرا ویروس کرونا با درگیر کردن سیستم تنفسی فوقانی (بینی، نای و نایژه) باعث ایجاد علائمی از جمله گرفتگی و آبریزش بینی و سرفه میشود. دیفن هیدرامین ساده و دیفن هیدرامین کامپاند هر دو برای تسکین سرفههای خشک کرونا مؤثر هستند. در کرونا امیکرون، آبریزش بینی از علائم شاخص است و دیفن هیدرامین میتواند برای تسکین آبریزش بینی هم مفید باشد.
نتیجه گیری در مورد مصرف دیفن هیدرامین برای کودکان
در این مطلب مضرات استفاده این دارو در نوزادان زیر هفت ماه را نام بردیم. مصرف خودسرانه دیفن هیدرامین ساده باعث اختلالات شدید در آینده نوزادان خواهد داشت. علاوه بر آن به مطالب فوق العاده ارزشمندی در مورد گیاه بارهنگ اشاره شد، که جایگزینی فوق العاده در مقابل شربت های دیگر است.
گیاه بارهنگ برای نوزادان نیز میتواند علاوه بر کاربردهای زیر مورد استفاده قرار بگیرد:
- درد دندان
- التیام زخم
- بهبود انواع سرفه
- جایگزین دیفن هیدرامین برای نوزاد
- و …
این گیاه فوقالعاده میتواند در مواردی که در متن گفته شد موثر باشد ولی باید نیم نگاهی به مضرات آن نیز داشته باشید تا دچار مشکل نشوید.
اگر گیج، یا خسته شده اید و برای نگهداری از نوزاد خود به کمک نیاز دارید تیم خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور برای شما پرستار کودک در منزل را پیشنهاد میدهد. در راستای بهبود حال شما قدم برداشته ایم تا جامعه ای سالم تر را رقم بزنیم.
نوشته دیفن هیدرامین برای نوزاد : 5 مورد عوارض شربت دیفن برای نوزاد زیر7 ماه (+جایگزین) اولین بار در پارسیان مهرپرور | پرستار سالمند , پرستار کودک. پدیدار شد.
بدون دیدگاه