نکات لازم برای پرستاری بیماران آلزایمری
بیماری آلزایمر یک بیماری پیشرونده میباشد. یعنی به مرور زمان، عوارض آن بخصوص در سالمندی بیشتر و بیشتر میشود زیرا بیماری، سلولهای بیشتری از مغز را درگیر میکند و از بین میبرد. مراقبت از بیماران آلزایمری از نظر فیزیکی و احساسی طاقت فرسا است. از بیشتر مبتلایان به آلزایمر افراد و بستگان درجه یک آنان مراقبت میکنند. اگر هر یک از اعضای خانواده شما یا عزیزتان درگیر آلزایمر است نکات مراقبتی زیر میتواند به شما کمک کند. برای مدیریت تمامی جنبههای زندگی آنان در این مقاله از سایت مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور ۸ ترفند مراقبتی را آموزش میدهیم.
بیماری آلزایمر چیست ؟
بیماری آلزایمر (Alzheimer’s disease) یا بیماری فراموشی، سلولهای مغزی افراد را درگیر میکند و روی حافظه، افکار فرد و رفتارهای فرد تأثیر میگذارد. این بیماری بتدریج تواناییهای ذهنی بیمار را از بین میبرد. مبتلایان به آلزایمر بتدریج در شناخت دوستان و آشنایان و نام بردن اسامیآنها نیز دچار مشکل میشوند. در موارد تشدید بیماری آلزایمر افراد در تشخیص اتاق خواب، آشپزخانه، دستشویی و حمام در منزل خودشان هم مشکل پیدا میکنند. این اختلالات حافظه بر روی عملکردهای اجتماعی و شخصی بیمار تأثیر گذاشته و میتواند ایجاد افسردگی، عصبانیت و پرخاشگری کند.
۸ ترفند مراقبت از بیماران آلزایمری در منزل
به کمک شیوههای مراقبتی زیر میتوانید جنبههای مختلف زندگی بیمار را مدیریت کنید.
- ترفند اول مراقبتی : کسب آگاهی راجع به بیماری آلزایمر
- ترفند دوم مراقبتی : داشتن روتین نگهداری منظم برای بیمار
- ترفند سوم مراقبتی : تلاش برای فعال نگه داشتن بیمار
- ترفند چهارم مراقبتی : افزایش ارتباطات بیمار آلزایمری
- ترفند پنجم مراقبتی : داشتن رژیم غذایی مناسب و مغذی
- ترفند ششم مراقبتی : کمک به تقویت عزت نفس بیماران آلزایمری
- ترفند هفتم مراقبتی : فراهم کردن محیط امن برای بیماران آلزایمری
- ترفند هشتم مراقبتی : حفظ ارتباط با انجمنهای آلزایمر
ترفند اول مراقبتی : کسب آگاهی راجع به بیماری آلزایمر
آشنایی با مراحل بیماری آلزایمر و علائم آن میتواند در مدیریت بیمار کمک کند. بیماری آلزایمر ۳ مرحله دارد :
- آلزایمر خفیف
- آلزایمر متوسط
- آلزایمر شدید
مرحله خفیف بیماری آلزایمر
پیشرفت آلزایمر بر میزان مراقبت از بیماران آلزایمری تأثیر میگذارد. بیماران آلزایمری در مرحله خفیف یا زودرس هم میتوانند به طور مستقل عمل کنند. آنها میتوانند به مشارکت در فعالیتهای حرفه ای و اجتماعی خود ادامه دهند. در مرحله خفیف آلزایمر افراد در تمرکز یا به خاطر سپردن وقایع اخیر مشکل دارند. بیماران آلزایمری کلمات یا نامهای خاصی را فراموش میکنند. مشکل در نوشتن و حل مسئله، برخی دیگر از علائم اولیه آلزایمر میباشد.
مرحله متوسط بیماری آلزایمر
در این مرحله بیماران آلزایمری بخش زیادی از حافظه خود را از دست میدهند و دچار سردرگمی و علائم جسمی میشوند. افراد در این مرحله نشانههای زیر را دارند:
- هنگام خواب بی قراری دارند.
- دچار بی اختیاری ادرار هستند.
- دچار تغییرات شخصیتی هستند.
- دچار سرگردانی یا سردرگمی هستند.
- نمیتوانند از دستورالعملها پیروی کنند.
- افراد خانواده و دوستان را نمیشناسند.
- برای امور روزانه مشکل دارند : مانند لباس پوشیدن
مرحله شدید بیماری آلزایمر
افراد در مرحله نهایی بیماری آلزایمر در تمام فعالیتهای اساسی روزانه خود مانند نشستن، پیاده روی و غذا خوردن مشکل دارند. در مرحله شدید بیماری آلزایمر فرد تکلم خود را از دست میدهد. در این مرحله بیمار ممکن است در جویدن یا بلعیدن مشکل داشته باشد. مبتلایان به آلزایمر شدید، آگاهی نسبت به محیط خود را از دست میدهند و دیگر نمیتوانند اعضای خانواده خود را بشناسند.
ترفند دوم مراقبتی : داشتن روتین نگهداری منظم برای بیمار
مراقبت از بیماران آلزایمری نیاز به داشتن نظم دارد. با ایجاد روتین و نظم روزمره در زندگی بیمار احساس آشنایی با وقایعی که هر روز قرار است اتفاق بیفتد در بیمار آلزایمری تقویت میشود. در زندگی روزمره مبتلایان به آلزایمر از ایجاد تغییرات بزرگ پرهیز کنید. تغییرات بزرگ و ناگهانی بیمار آلزایمری را دچار گیجی میکند.
ترفند سوم مراقبتی : تلاش برای فعال نگه داشتن بیمار
هر برنامه مراقبت از بیماران آلزایمری که طی آن بیمار فعال تر باشد به جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک میکند. برخی از فعالیتهای روزانه که به سالمندان کمک میکند شامل موارد زیر است که بهتر است بیمار این کارها را در زمانهایی انجام دهد که احساس بهتری دارد :
- رقصیدن
- دیدن فیلم
- مشارکت در پخت و پز
- دیدار دوستان و خانواده
- گوش دادن به موسیقی
- رفتن به یک رستوران، موزه یا پارک مورد علاقه
- انجام تمریناتی همچون : پیاده روی، حرکات کششی
- کمک در انجام کارهای خانه نظیر : مرتب کردن لباسها و باغبانی
ترفند چهارم مراقبتی : افزایش ارتباطات بیمار آلزایمری
بیماران آلزایمری در برقراری رابطه با دیگران مشکل دارند. این افراد در رابطه کلامی دچار فراموشی جملات خود میشوند. یکی از ترفندهای مراقبت از بیماران آلزایمری کمک به حفظ یا افزایش ارتباطات آنان به کمک روشهای زیر است :
- لبخند زدن
- صحبت با صدای آرام
- حفظ تماس چشمی
- پرهیز از پرسیدن چند سوال بطور همزمان
- حفظ آرامش در زمان عصبانیت بیمار آلزایمری
- استفاده از نام اشخاص دیگر در صحبتهای خود
ترفند پنجم مراقبتی : داشتن رژیم غذایی مناسب و مغذی
نقش رژیم غذایی و تغذیه سالمند آلزایمری در مراقبت از بیماران آلزایمری حیاتی است. بیماران آلزایمری در خطر هدر رفتن مواد مغذی و آب بدن میباشند زیرا آنها قادر نیستند به یاد بیاورند که آخرین بار چه موقع و چه چیزی خورده اند.
- در جویدن و بلعیدن مشکل دارند.
- طرز تهیه غذا را فراموش میکنند.
- احتمالاً هر روز غذای یکسانی بخورند.
- مصرف وعده غذایی خاصی را فراموش میکنند.
- به دلیل عدم توانایی بو و طعم غذاها بی اشتها میشوند.
مراقبان میتوانند اطمینان حاصل کنند که فرد به اندازه کافی غذای مغذی برای خوردن دارد و بدن او دهیدراته نمیشود. برای مراقبت از بیماران آلزایمری به کمک روشهای زیر باید سعی در تغذیه و هیدراته کردن بدن بیمار داشته باشند :
- مصرف صبحانه مفصل
- مصرف غذاهایی که نیاز به جویدن زیاد ندارند.
- مصرف روزانه وعدههای غذایی در زمان مشخص
- صرف غذا در محیط آرام بدون صدای رادیو یا تلویزیون
- تشویق به مصرف مولتی ویتامین در مبتلایان به آلزایمر
- مصرف میانوعدههای مقوی مانند : پنیر، میوه یا ساندویچهای کوچک
- سرو کردن غذا در بشقابهای رنگی برای برطرف کردن بی اشتهایی بیمار
ترفند ششم مراقبتی : کمک به تقویت عزت نفس بیماران آلزایمری
یکی از روشهای کارآمد مراقبت از بیماران آلزایمری کمک به بهبود عزت نفس آنان میباشد. بیمار باید نسبت به خودش احساس خوبی داشته باشد. برای داشتن احساس خوب باید به بهداشت و نظافت شخصی بیمار توجه کرد. کمک به بهداشت فردی بیمار شامل موارد زیر است :
- کوتاه کردن ناخن
- مسواک زدن دندان
- کمک به خرید لباس
- کمک به اصلاح صورت
- کمک به لباس پوشاندن آنان
- کمک به آرایش آنها اگر تمایل دارند.
ترفند هفتم مراقبتی : فراهم کردن محیط امن برای مراقبت از بیماران آلزایمری
بیماران آلزایمری در معرض خطرات مختلف از جمله : زمین خوردن، برق گرفتگی و… هستند. به منظور مراقبت از بیماران آلزایمری رعایت نکات ایمنی زیر توصیه میشود :
- مصرف بموقع داروهای بیمار
- کم کردن تعداد آینهها در خانه
- نصب قفلهای ایمنی در اجاق گاز
- قرار دادن نوارهای روشن در لبهها
- استفاده از کفشهای محکم و راحت
- جلوگیری از رانندگی در صورت عدم توانایی
- استفاده از برچسب “گرم” و “سرد” را بر روی شیرهای آب
اقدامات امنیتی مراقبت از بیماران آلزایمری در زمان تنها ماندن
برای هر کسی از جمله خود شما، احتمالاً شرایطی پیش بیاید که مجبور به ترک منزل و تنها گذاشتن بیمار برای دقایق یا ساعاتی شوید. اگر فقط برای ساعاتی خانه را ترک میکنید، میتوانید از یکی از دوستان یا همسایگان خود بخواهید که به منزل شما بیاید و مراقب سالمندتان باشد. اگر میخواهید بیشتر از یک یا دو روز دور از خانه باشید میتوانید یک پرستار یا مراقب برای سالمندتان استخدام کنید. درب کشوها و کابینتهای محتوی دارو، فراوردههای شیمیایی یا وسایل خطرناک را قفل کنید.
از حفاظها و نردهها در لبه پلهها یا طبقات بالا استفاده کنید و درب پشت بام و زیر زمین را ببندید. وسایل برقی خطرناک مانند چرخ گوشت و اتو را دور از دسترس بیمار قرار دهید. تا زمانی که بیمار، قابلیت درک مطلب و خواندن و نوشتن را از دست نداده است، میتوانید از یادداشت برای راهنمایی کردن بیمار استفاده کنید. مثلاً بر روی اجاق گاز تابلوی خاموش کن، در حمام یا دست شویی شیر آب را ببند، تلفن های ضروری مانند تلفن پلیس، اورژانس، آتش نشانی و شماره تلفن همراه خودتان و یا طرز کار وسایل مختلف را بنویسید و نصب کنید.
ترفند هشتم مراقبتی : با انجمن های آلزایمر در ارتباط باشید
در دورههایی که برای آگاهی رسانی در مورد آلزایمر برگزار میشوند شرکت کنید. این راهنماییهای جامع شامل راهنماییهای مرحله به مرحله در مورد چگونگی کمک به شخصی برای استحمام، غذا خوردن و موارد دیگر است.
فراهم کردن آسایش بیشتر برای بیماران آلزایمری
صبور باشید
بیمار به مرور قابلیت حافظه خود را از دست میدهد در نتیجه شما بیشتر و بیشتر مجبور خواهید شد که اطلاعات را برای او تکرار کنید. ممکن است بارها از شما بپرسد که چه زمانی از روز است یا نام فرزند شما چیست یا چگونه باید از یک وسیله ساده مثل سشوار یا جارو استفاده کند. صبور باشید و با متانت پاسخ او را بدهید. مطمئن باشید که او به یاد نمیآورد که ساعتی پیش پاسخ خود را دریافت کرده است. اگر میدانست، قطعاً مزاحم شما نمیشد!
مهربان باشید
ممکن است که سالمند حتی نام شما را به خاطر نیاورد ولی او هنوز هم قادر است زبان بدن و رفتار شما را درک کند. پس باید مراقب باشید که حتما به جای نشان دادن خستگی و خشم و ناراحتی، درک و مهربانی از خود نشان دهید. رویکرد مثبت شما به سالمند بیمار اعتماد به نفس و شادی خواهد بخشید.
رفتاری عادی داشته باشید
رفتار غیرعادی شما با بیمار، غیر طبیعی جلوه میکند. سعی کنید علیرغم مراقبت ویژه از او، برخوردی طبیعی داشته باشید.
نسبت به رفتار منفی و بد رفتاری بیمار بی اعتنایی کنید
بدرفتاریهای بیمار به معنای خصومت شخصی با شما نیست. آگاه باشید که اختلالات رفتاری بیمار، جنبه شخصی ندارد و یک فرایند طبیعی در روند بیماری است.
پرخاشگری و هیجان بیمار را با دارو کنترل کنید
تمام رفتارهای بد سالمند بیـمار مبتلا به آلزایمر هر چند که طبیعی است اما در هرصورت نباید اجازه داد که بیش از حد قوت بگیرد. پرخاشگری و رفتـار تهـاجمی، برای بیمار خطرناک است و باید به وسیله دخالت پزشک و دارو کنترل شود تا آسیبی به بیمار و سایر اعضای خانواده نرسد.
مراقبت از خودتان را فراموش نکنید!
از خودتان مراقبت کنید. از نظر عاطفی از خودتان مراقبت کنید تا به مرور زمان خسته نشده و یا دچار افسردگی نشوید چون در این صورت هم خودتان زندگی مفید و موثر نخواهید داشت و هم اینکه نمیتوانید به روش صحیح و مفید از سالمندتان مراقبت کنید. برای خودتان برنامه تفریحی و سرگرمیهای مناسب را برنامه ریزی کنید. از دیگران کمک بخواهید تا برای مدت کوتاهی از بیمار شما مراقبت کنند یا یک پرستار سالمند و مراقب برای سالمند مبتلا به آلزایمر بگیرید تا شما بدون حضور او به گردش، مهمانی یا هر اجتماع دیگری بروید و روابط اجتماعی خود را حفظ کنید. مشاوران روانشـناس نیز میتوانند در تخلیـه نگرانیها و فرسودگی شما کمک زیادی کنند.
خلاصه مطلب مراقبت از بیماران آلزایمری
استفاده از مراکز نگهداری برای مراقبت از بیماران آلزایمری همیشه به این معنی نیست که شما وظیفه خود را به درستی انجام نداده اید. شما تا زمانی که بتوانید سلامت روانی خود و دیگر اعضای خانواده تان را حفظ کنید، مطمئناً مراقبت از بیمار در منزل ارجحیت دارد اما در صورتی که به ادامه روابط مثبت خانوادگی و اجتماعی شما لطمه وارد کند، بهتر این است که از کمکهای مراکز دولتی یا خصوصی در این زمینه استفاده کنید. اطمینان داشته باشید که این تصمیم هم به نفع عزیزیتان است و هم به خانواده شما کمک میکند.
برخی نکات طلایی مراقبت از سالمند مبتلا به آلزایمر
مراقبت از سالمند مبتلا به آلزایمر در خانه کار مشکلی است و می تواند در بعضی مواقع بسیار طاقت فرسا باشد. هر روزمشکلات جدیدی پیش می آید که فرد مراقب باید با آنها برخورد نماید. این مشکلات شامل تغییراتی که در توانایی سالمند و نیز تغییرات در رفتار سالمند می باشد. یکی از بزرگترین مشکلاتی که مراقب سالمند با آن روبرو ست نحوه برخورد با رفتارهایی است که از سالمند سر می زند. لباس پوشیدن، حمام کردن، غذا خوردن و سایر فعالیتهای روزمره اغلب هم برای سالمند و هم برای پرستار سالمند مشکل خواهند بود. نکات مطرح شده در ذیل می تواند به عنوان پیشنهاداتی برای کاهش این مشکلات مفید واقع شوند.
نحوه صحبت کردن با سالمند
- هیچ گاه با سالمند مثل یک کودک صحبت نکنید.
- برای پاسخ دادن سالمند به سؤالتان، به وی فرصت کافی بدهید.
- سالمند را با اسم صدا بزنید. هنگام صحبت کردن با او مطمئین شوید که حواسش با شماست.
- برای صحبت کردن سعی کنید از کلمات ساده و جملات کوتاه استفاده نمایید و لحن صحبتها و صدایتان ملایم و مهربان باشد.
- هنگامی که با سالمند صحبت می کنید موارد حواس پرت کن (مثل صدای رادیو و تلویزیون) را حذف کنید یا به حداقل کاهش دهید.
- اگر سالمند در هنگام صحبت کرن، به دنبال کلمه یا موضوع می گردد با مهربانی و با احترام، آن کلمه یا موضوع را به وی یادآوری نمائید.
لباس پوشیدن
- لباسها را به ترتیب پوشیدن در دسترس او قرار دهید.
- به سالمند اجازه دهید که لباسش راخودش انتخاب کند.
- سعی کنید هر روز در ساعت معین لباسهای سالمند را بپوشانید.
- او را تشویق کنید که تا جایی که می تواند خودش لباس را بپوشد. برای این کار وقت بگذارید و عجله نکنید.
- اگر سالمند به کمک شما در لباس پوشیدن نیاز دارد، هر کاری که می کنید قدم به قدم برای او توضیح دهید.
- لباسهایی برای سالمند انتخاب کنید که راحت بوده و آسان پوشیده و درآورده شوند. لباسهایی بدون زیپ و تکمه در این موارد بهتر می باشند.
نحوه غذا خوردن
از لیوان های دارای در پوش یانی برای نوشیدن مایعات استفاده کنید.
برای مراقبت از سالمند همیشه میان وعده های غذایی در دسترس سالمند و جلوی دید او باشد.
در هنگام غذا خوردن، یک محیط آرام برای سالمند فراهم نمائید. از سروصدا و مواردی که سبب حواس پرتی وی می شوند، پرهیز کنید.
اگر سالمند در استفاده از قاشق و چنگال مشکل دارد، غذاهایی برای او تهیه کنید که بتواند با دست بخورد. استفاده از کاسه به جای بشقاب می تواند در این موارد مفید باشد.
از تنوع غذایی در سر سفره کم کنید تا باعث گیج شدن سالمند نشوید. از مقدار غذا نیز کم نمائید. بهتر است به جای سه وعده غذای حجیم تعداد وعده های غذایی در روز را افزایش دهید.
نحوه حمام کردن
- مراقب درجه حرارت آب باشید.
- – برای حمام کردن زمانی از روز را انتخاب نمایید که سالمند بسیار آرام و مطیع باشد.
- همه وسایلی را که لازم دارید قبل از شروع به حمام کردن آماده کنید و در دسترس بگذارید
- – حمام کردن برای بعضی از سالمندان بسیار ترسناک و ناراحت کننده است. در این موارد آرام و صبور باشید.
- قدم به قدم کارهایی را که می خواهید انجام دهید برای سالمند بگویید و به او اجازه دهید تا آنجا که ممکن است کارهایش را خودش انجام دهد.
- .برای کم کردن خطر در حمام و مراقبت از سالمند، استفاده از دوشهای دستی، قرار دادن یک صندلی یا نیمکت در حمام،گذاشتن میله هایی برای گرفتن آنها، قراردادن موکت یا پلاستیک در کف حمام می تواند مفید باشد
بی اختیاری ادرار و مدفوع
- برای اینکه در طی شب سالمند دچار بی اختیاری نشود مصرف مایعات را از هنگام عصر محدود نمائید.
- برای توالت بردن سالمند یک برنامه خاص بگذارید. برای مثال در طی روز هر سه ساعت یکبار او را به توالت ببرید.
- هنگامی که بی اختیاری رخ داد، خونسردی خود را حفظ نمائید و اگر سالمند از این وضعیت مضطرب شده او را آرام کنید.
- مراقب نشانه هایی باشید که ممکن است سالمند برای توالت رفتن از خود نشان دهد (نشانه هایی مثل برقراری یا کشیدن لباس).
- اگر می خواهید همراه سالمند بیرون بروید، دانستن اینکه توالتهای عمومی در کجاها قرار دارند و پوشاندن لباسهایی که برای توالت رفتن مشکلی ایجاد نمی کند بسیار مهم است. همیشه یک دست لباس اضافه همراه داشته باشید.
مشکلات خواب
- مصرف چای و قهوه را هنگام عصر محدود نمایید.
- سعی کنید هر شب در ساعت معینی سالمند به رختخواب برود.
- اگر تاریکی باعث ترس و ناراحتی سالمند می شود شبها از چراغ خواب استفاده نمایید.
- در طی روز سالمند را به فعالیتهای بدنی و تمرینات ورزشی تشویق نمایید و خوابیدن و چرت زدن های او را در طی روز محدود کنید.
توهمات
- سعی کنید حواس سالمند را به موضوع یا فعالیت دیگری جلب کنید.
- از بحث کردن با سالمند در مورد اینکه چیزی که فکر می کند یا می شنود اشتباه است خودداری کنید.
- هنگامی که برنامه های خشونت آمیزیا ناراحت کننده از تلویزیون پخش می شود، تلویزیون را خاموش کنید.
- مطمئن شوید که سالمند در محیط امن قرار دارد و وسایلی را که ممکن است با آنها به خود یا دیگران صدمه بزند، ازدسترس وی دور نگهدارید.
پرسه زدن بی هدف
- درهای خانه راهمیشه قفل نمایید.
- همیشه یک عکس جدید از سالمند داشته باشید تا در صورت گم شدن سالمند بتوانید عکس را به پلیس ارائه دهید.
- مطمئن شوید که همیشه سالمند یک کارت شناسایی یا کارتی که آدرس و مشخصات وی رویش نوشته همراه دارد.
آیا میتوانیم بیمار را به تنهایی در منزل رها کنیم؟
در مراحل اولیه و آغاز بیماری شما هنوز میتوانید به حافظه و قابلیت درک بیـمار خود اطمیـنان داشته باشید اما کم کم زمانی میرسد که ترک کردن او به تنهایی حتی برای یک ساعت هم سخت و دشوار و یا غیر ممکن میشود. نشانههای اینکه چه زمانی دیگر نمیتوانید او را تنها بگذارید از این قرار هستند:
- بستن شیر آب را فراموش کند.
- یبمار بستن درب ورودی منزل را فراموش کند.
- در صورت تنها ماندن، دچار حملات وحشتزدگی، ترس یا خشم شود.
- زمانی که بیمار خاموش کردن اجاق گاز را پس از آشپزی فراموش کند.
- خطرهای احتمالی را درک نکند. مثلاً متوجه آتش سوزی، باز بودن شیر آب یا جریان گاز در خانه نباشد.
- قادر به استفاده از تلفن در مواقع اضطراری نباشد (تلفن به شما، یک همسایه، پلیس یا آتش نشانی را فراموش کند.)
در صورتی که نتوانیم از بیمار در منزل مراقبت کنیم؟
امکان دارد شما و اعضای خانواده تان، از لحاظ روحی و یا مالی نتوانید از بیمار مبتلا به آلزایمر نگهداری کنید. به هر حال مراقبت دائمی از این بیماران فرایندی دشوار و فرساینده است. اگرچه بودن این بیماران در منزل به سلامت روانی آنها کمک میکند اما امکان دارد با پیشرفت بیماری، شما دیگر قادر به پاسخگویی به نیازهای روزافزون بیمار خود نباشید. ممکن است احساس درماندگی منجر به افسردگی، انزوا و حتی اختلالات رفتاری و روحی در شما به وجود آید و یا رابطه خانوادگی شما را تحت تاثیر قرار دهد.که در این مواقع میتوانید از مراکز خدمات پرستاری کمک بگیرید، میتوانید با مشورت پزشک یا مددکار اجتماعی یک مرکز مراقبت ویژه پیدا کنید و یا از خدمات این مراکز در منزل استفاده کنید.
درخواست مراقب بیماران آلزایمری
اگر شما و سایر اعضای خانواده تان شرایط مراقبت از عزیز مبتلا به آلزایمرتان در منزل را ندارید مرکز خدمات پرستاری مهرپرور میتواند به شما در زمینه استخدام پرستاری از سالمند آلزایمری کمک کند.
نوشته مراقبت از بیماران آلزایمری :8 ترفند نگهداری بیماران آلزایمری (+ پرستار بیمار آلزایمری) اولین بار در پارسیان مهرپرور | پرستار سالمند , پرستار کودک. پدیدار شد.
بدون دیدگاه