علت وزن نگرفتن نوزاد
وزن نگرفتن نوزاد و کودک برای هر پدر و مادری نگران کننده است. نوزاد بعد از یک هفته از تولدش ۱۰ درصد وزن کم میکند. وزن گیری نوزاد بعد از تولد مساله بسیار مهمی محسوب میشود به همین جهت پزشکان در هربار مراجعه به کلینیک و یا خانه بهداشت وزن نوزاد شما را اندازه گیری کرده و عدد مربوطه را در نمودار مربوط به وزن گیری نوزاد که در کارت واکسن او است، درج میکنند. به این ترتیب میتوان نمودار مربوط به افزایش وزن نوزاد در هر ماه را بررسی کرد تا اگر روند وزن گیری کند و یا متوقف شده است، علت زیاد نشدن وزن نوزاد را بررسی کرد.
وزن ایده آل کودکان
بعضی از والدین و خانوادهها دوست دارند که کودک تپل داشته باشند اما باید بدانیم که وزن ایده آل برای کودکان یک سال ۱۰ کیلوگرم است.مهمترین معیار برای سلامتی کودک نمودار رشد است نه وزنگیری. اگر نمودار رشد کودکان کمتر از ۵ درصد و بالاتر از ۹۷ درصد باشد، وضعیت آنها نگران کننده میباشداما کودکانی که شاخص رشدشان بین نمودارهای وسط است،مشکلی ندارند. وزنگیری کودکان با هر بار واکسیناسیون انجام میشود و در آن موقع اگر نمودار رشد تغییری نکرده باشد باید نگران وضعیت کودک باشیم.کودکانی که شش ماهه شده اند و تازه شروع به خوردن غذاها و میان وعدههای کمکی کرده اند اگر کمی وزنشان کم شود طبیعی است. معمولا کودکان از یک تا دو سالگی ۲ کیلوگرم بیشتر وزن اضافه نمیکند.
کم وزنی کودکان به چه معناست؟
مادران با توجه به نمودار رشد کودک میتوانند از وضعیت رشدی او اطلاع پیدا کنند. از نظرپزشکان وزن کم کردن نوزاد پس از تولد طبیعی است. نوزادی که با وزن ۳۹۰۰ کیلوگرم به دنیا آمده، در همان چند روز اول ۳۹۰ گرم از وزنش را از دست میدهد و پس از آن دوباره شروع میکند به وزن گرفتن. بنابراین خیلی از مادرها نگران این موضوع میشوند و در مراجعه به ما میگویند که وزن نوزادم مدتی بعد از تولد کم شد و دوباره به وزن هنگام تولدش برگشته است. اما درواقع وزن این نوزاد ایدهآل است چون پس از کم کردن وزن بعد از تولد، دوباره رشد کرده و به وزن اولیه هنگام تولد رسیده است.
چه موقع نگران وزن نگرفتن نوزاد باشیم؟
بهترین علامتی که نشان میدهد کودک شیر کافی دریافت میکند، افزایش وزن است. اگر کودک کمتر از حد انتظار وزن میگیرد، به این معناست که شیر کافی دریافت نمیکند. اگر نوزاد، ظرف دو هفته، به وزن هنگام تولد بازنگردد و بعد از آن نیز به تدریج وزن نگیرد، بیانگر این باشد که مشکلی در دریافت شیر وجود دارد. وزن کردن کودک در منزل نمیتواند جایگزین مراجعه به متخصص اطفال باشد. بهترین کار، رفتن نزد متخصص اطفال و بررسی وضعیت وزن و سلامتی کودک است.
6 علت وزن نگرفتن نوزاد
دلایلی مختلفی وجود دارد که باعث وزن نگرفتن نوزاد میشود. برخی از آنها شامل موارد زیر است:
1- دلیل وزن نگرفتن نوزاد به علت مکیدن ضعیف
نوزادی که به خوبی سینه را میمکد، میتواند بدون اینکه خسته شود، شیر کافی را از سینه مادر خارج کند. با ضعف در مکیدن و یا فقط مکیدن نوک سینه، نوزاد نمیتواند شیر کافی دریافت کند و دچار کم وزنی میشود.
2- کم وزنی نوزاد به علت دفعات کم شیر دادن
لازم است تا به نوزاد از ۶ تا ۸ ماهگی هر ۲ تا ۴ ساعت یکبار در طول شبانه روز شیر بدهید. حتی اگر نوزاد درخواست شیر بیشتر کرد از شیردهی به وی امتناع نکنید. اگر در پی علت وزن نگرفتن نوزاد هستید، حتما تعداد دفعات شیردهی را بررسی کنید.
3- علت وزن نگرفتن نوزاد : زمان کوتاه شیردهی
بهترین مدت زمان شیردهی به نوزاد حدود ۸ تا ۱۰ دقیقه از هر سینه تغذیه است. با رشد کودک و بزرگتر شدن وی نیازی نیست این مدت شیر بخورد.
4- درد یا ناراحتی از علل کم وزنی نوزاد
یکی دیگر از علل وزن نگرفتن نوزاد جراحات حین زایمان یا برفک دهانی است. این کودکان به آهستگی وزن میگیرند.
5- دلیل وزن نگرفتن نوزاد : کم بودن شیر مادر
برخی مادران برای تولید شیر مشکل دارند که دلایل مختلفی دارد. مادر باید بتواند به کمک پزشک متخصص این مشکل را برطرف کند. بعد از درمان این مشکل، کم وزنی نوزاد جبران خواهد شد.
6- وزن نگرفتن نوزاد بعد از واکسن
بعد از واکسن دو ماهگی میباشدکودکان علاقه ای به شیر خوردن نشان ندهند. واکسن دو ماهگی، واکسن بسیار سنگینی برای نوزاد میباشد و بعد از تزریق واکسن میباشدکه نوزاد دچار کسالت، بی اشتهایی و حتی شیر نخوردن بشود که تمام این رفتارها بعد از تزریق بسیار طبیعی است. این حالتها معمولا تا 72 ساعت یا 3 تا 4 روز بعد از تزریق این واکسن ادامه دارد. احتمالاً بعد از این چند روز دوباره به شیر خوردن علاقه نشان میدهند.
توجه : اگر بعد از چند روز از این واکسن نوزاد دوباره شیر نخورد احتمالا مشکل دیگری مانند عفونت وجود دارد و باید هر چه سریعتر برای درمان به متخصص اطفال مراجعه کنید.
11 بیماری دلیل وزن نگرفتن نوزاد
اکثر نوزادان و شیرخواران به خوبی شیر میخورند و رشد میکنند، عدهای دیگر مشکلاتی در تغذیه با شیر مادر دارند. هنگامیکه نوزاد در معرض خطر بیماریها قرار دارد، احتمال رشد و وزن نگرفتن بیشتر میشود. در ادامه بیماریهایی که باعث کم وزنی کودکان و نوزادان میشود را بررسی میکنیم.
1- مشکلات دهانی یا وجود مشکل در گلو
برای هر نوزادی مکیدن سینه سفت یا ورم کرده یا دارای نوک پستان بزرگ سخت خواهد بود. همچنین نوزادانی که دهان کوچکی دارند یا دچار مشکلات فیزیکی دهان، مانند بند بودن زبان یا شکاف در لب یا کام هستند، احتمالاً در مکیدن با مشکل مواجه شوند که خود از دلایل وزن نگرفتن نوزاد محسوب میشود.
2- رفلاکس و وزن نگرفتن نوزاد
ابتلا به رفلاکس یک دلیل وزن نگرفتن نوزاد است. نوزاد رفلاکسی، معمولاً بعد از شیر خوردن استفراغ میکند. نه تنها شیری را که خوردهاند بالا میآورند، بلکه اسیدی که از معده آنها بالا میآید باعث اذیت شدن گلو و مری آنها شده و شیر خوردن را برای آنها دردناک میکند.
3 – عفونت ادراری و وزن نگرفتن نوزاد
نوزاد مبتلا به بیماری و عفونت درست شیر نمیخورد. آنها به وزن مطلوب نمیرسند و در صورت ابتلا به اسهال و استفراغ حتی وزن هم از دست میدهند.
درمان عفونت مجاری ادراری در کودکان بستگی به سن کودکان دارد و معمولاً در کودکان بالای پنج سال درمان توسط آنتی بیوتیکهای خوراکی و در کودکان زیر پنج سال به مدت پنج روز تزریق آنتی بیوتیکهای وریدی و پس از پنج روز با تکرار آزمایش ادرار و با توجه به نتیجه آن و همچنین با توجه به تجویز پزشک آنتی بیوتیکهای خوراکی مصرف شود.
4 – یرقان (زردی)
پوست بدن نوزاد مبتلا به یرقان، به زردی میزند. این نوزادان تمایل و اشتهایی برای شیر خوردن ندارند و اکثرا خواب آلود هستند.
5- مشکلات نورولوژی
شامل سندرم داون، مانع از درست شیر خوردن و تغذیه از سینه مادر میشود گرچه این مورد جزء موارد شایع دلایل وزن نگرفتن نوزاد محسوب نمیشود.
برخی دیگر از بیماریهایی که سبب کم وزنی کودکان است :
6- بیماریهای قلبی مادرزادی
7- حساسیتهای غذایی
8-فیبروز سیستیک
9- بیماری سلیاک
10- انگل رودهای
11- اختلال بلع
در صورتی که برای مراقبت از کودک و نوزاد خود نیاز به پرستار کودک و نوزاد در منزل دارید برای دریافت مشاوره رایگان استخدام پرستار کودک به کارشناسان مرکز پارسیان مهرپرور پیام بدهید.
بسیار مهم : علت وزن نگرفتن نوزاد با شروع غذای کمکی
تغذیه نوزاد با غذای جامد یکی از عوامل مهم کند شدن روند وزن گیری نوزاد است. زیرا مدتی طول میکشد تا بدن نوزاد با الگوی جدید تغذیه سازگار شود. به یاد داشته باشید، حتی زمانی که نوزاد با غذای کمکی تغذیه میشود باز هم بسیاری از کالری مورد نیاز خود را از شیر مادر یا شیرخشک دریافت میکند. بنابراین اگر در حین تغذیه با غذای کمکی دفعات تغذیه با شیر مادر یا شیر خشک کاهش یابد، میتواند منجر به کاهش وزن نوزاد شود. برای افزایش وزن، میزان دریافت کالری نوزاد باید از میزان مصرف کالری بیشتر باشد.
سه دلیل وجود دارد که میباشد افزایش وزن حتی با شروع غذای کمکی رخ ندهد.
1- کالری کافی دریافت نمیکنند.
علت چاق نشدن نوزاد با شیر مادر چیست؟ برخی نوزادان با وجود مصرف خوب شیر مادر و یا شیر خشک اما به میزانی که شیر مصرف میکنند وزن نمیگیرند! چرا ؟ علل آن معمولاً یکی ار موارد زیر میباشد.
- خواب آلودگی: نوزادان خواب آلود هستد، بنابراین اگر به سختی برای شیر خوردن از خواب بیدار میشوند آرام کف پای آنها را قلقلک دهید، پتو را از رویشان بردارید یا پوشک آنها را باز کنید.
- منحنی یادگیری: نوزادان نیاز دارند چگونگی هماهنگی مکیدن، نفس کشیدن و قورت دادن را بیاموزند. برخی میباشد دیرتر این مهارت را یاد بگیرند.
- مشکل در مکش: هم شما و هم نوزاد میتوانید مکش موفقیت آمیز را تشویق کنید. شما به نوبه خود مراقب ورم پستان باشید که میتواند مکیدن را با مشکل مواجه کند. نوزاد باید عمیق مک بزند. برای شیردهی خوب، باید تا جای ممکن بخش پایینیهاله پستان در دهان نوزاد قرار بگیرد. اگر نمیتوانید به مکیدن خوب برسید با یک مشاور مشکلات مربوط به زبان و لبهای نوزاد را بررسی کنید.
متخصصان کودک توصیه میکنند پس از شش ماه با مشاهده آمادگی نوزاد غذای جامد را شروع کنید. حتی پس از شروع غذای جامد، اکثر کالری آنها به مدت یک سال از شیر مادر یا شیرخشک تامین میشود. گاهی میباشد هنگام شروع غذای جامد وقفه ای در افزایش وزن صورت بگیرد. حتما به شیرخوار به طور مرتب شیر مادر یا شیرخشک را حتی پس از شروع غذای جامد بدهید.
2- کالری دریافتی را جذب نمیکنند.
برخی از نوزادان میباشد کالری کافی را دریافت کنند اما آن را جذب نکنند. برخی علل آن موارد زیر میباشد :
- ریفلاکس: ریفلاکس معده و مری باعث بالا آوردن کامل محتویات معده نوزاد میشوند. استفراغ بر توانایی جذب کالری و وزن گیری نوزاد کافی تاثیر میگذارد.
- حساسیت غذایی: هضم گلوتن و محصولات لبنی میتواند برای شیرخواران مبتلا به حساسیت غذایی دشوار باشد و منجر به اسهال شود.
- بیماری سلیاک: حساسیت به گلوتن و دل درد و اسهال همراه آن، جذب مواد مغذی کافی را دشوار میسازد.
- زردی: نوزاد مبتلا به زردی شدید احتمال بیشتری دارد که وزن کم کند.
3- کالری زیادی میسوزانند.
برخی نوزادان به کالری بیشتری نیاز دارند زیرا سوخت و ساز بدن آنها سریع تر است.
- نوزادان زودرس: نوزادانی که قبل از ۳۷ هفتگی به دنیا آمده اند از نوزادان کامل کالری بیشتری نیاز دارند. اما از آن جا که مغز آنها کامل شکل نگرفته است، میباشد برخی عملکردهای عصب شناختی لازم برای خوب خوردن را نداشته باشند. روی شیردادن کار کنید. با رشد نوزاد کار راحت تر میشود.
- نوزادان با مشکلات تنفسی: نوزادان مبتلا به مشکلات تنفسی به کالری بیشتری نیاز دارند زیرا برای رشد بافتها تلاش بیشتری میکنند.
- بیماری قلبی در نوزاد : تحقیقات نشان میدهد که کودکان مبتلا به بیماری قلبی ۴۰ درصد بیشتر انرژی مصرف میکنند. وقتی این مشکل با کمبود اشتهاء همراه باشد میباشد افزایش وزن با مشکل مواجه شود.
علت وزن نگرفتن نوزاد نارس
نوزادان نارس معمولا کم وزن تر از نوزادان بالغ متولد میشوند. این نوزادان در هنگام تولد به توجه و درمانهای پزشکی نیاز دارند و باید تا زمانی که حال عمومی شان مساعد شود و به وزن حدودی 3.100 برسند، به نحوی که بتوان از آنها در خانه مراقبت کرد در بیمارستان بستری بمانند.برای کمک به وزن گیری نوزاد نارس چه کنیم؟ اگر نگران وزن گیری نوزاد نارس خود هستید این راهکارها را امتحان کنید:
- برای وزن گیری نوزاد نارس شیر مادر را انتخاب کنید.
- شیرخشک مکمل را برای وزن گیری نوزاد نارس امتحان کنید.
- تغذیه نوزاد نارس خود را طبق یک برنامه غذایی معین انجام دهید.
- برای افزایش وزن گیری نوزاد نارس، مکیدن با هدف غیر از تغذیه را تمرین کنید.
- برای وزن گیری نوزاد نارس، تماس پوست با پوست را حفظ کنید.
- فرزند خود را ماساژ دهید.
علت وزن نگرفتن نوزاد شیر خشکی
علت چاق نشدن نوزاد با شیر خشک چیست؟ به طور کلی انتظار میرود نوزادانی که از شیرخشک تغذیه میکنند نسبت به نوزادان دیگر چاق تر شوند اما گاهی چنین اتفاقی رخ نمیدهد. و مادران سردرگم میشوند که مشکل ممکن است از کجا باشد. این موضوع میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. شاید کودک به اندازهی کافی شیر نمیخورد و شاید دچار مشکلات داخلی شده باشد. برای برطرف کردن این مشکل میتوانید به پزشک مراجعه کرده تا کودکتان را بررسی کنند و از او آزمایش بگیرند. آنها میتوانند علت را به راحتی تشخیص داده و راه حلی برای درمانش پیشنهاد دهند.
درمان وزن نگرفتن نوزادان
برای رشد نوزاد کم وزن چه کنیم؟
- درمان عفونت مجاری ادراری کودک را در اولویت قرار دهید.
- در صورتی که سن نوزاد بیشتر از ۶ ماه باشد، باید کالری غذایشان بیشتر شود.
- دفعات شیردهی به نوزاد را بیشتر کنید و در طول شب هم دو تا سه بار به کودک شیر بدهد.
- از دلایل وزن نگرفتن نوزاد و کودکان کمتر از ۲ ماه، نحوه نادرست شیر دادن به آنها است.
- مادر باید هر دو ساعت یکبار به نوزاد یا کودک شیر بدهد و شیر دادن به کودک بیست دقیقه طول بکشد.
- باید مشکل تیروئید، ویتامین دی، ذخیره آهن و عفونت ادراری بررسی شود و از وضعیت کودک شرح حال بگیرند.
جدول برنامه غذایی نوزاد 5 ماهه
نوزاد در این سن می تواند چهار وعده غذای کمکی علاوه بر شیر مادر یا شیر خشک دریافت کند:
صبح | یک شیشه شیر |
ظهر | سوپ غلیظ سبزی های گوناگون |
شب | شیشه ای شیر مخصوص سنین دوم + مواد آردی سنین دوم |
خلاصه مطلب علل وزن نگرفتن نوزاد
لاغری نوزادان در ظاهر در مقایسه با سایر نوزادان، لزوما به معنی کم وزنی او نیست. برای تعیین لاغری کودک و نوزاد، بر اساس منحنیهای رشدی محاسبه میکنند و اگر طبق منحنی رشد، نوزاد افت واضح داشته باشد یا رشدش متوقف شده باشد، در آن صورت میتوان گفت مشکل وزن گیری نوزاد وجود دارد و باید در پی علت کم وزنی باشیم. مشکلات دهانی، اختلال بلع، عفونت ادراری، رفلاکس نوزادان، مشکلات در شیردهی برخی از علل کم وزنی نوزادان میباشد که در این مقاله بررسی کردیم. اگر بتوانیم این علل را تشخیص و به درستی برطرف کنیم، مشکل وزن نگرفتن نوزاد برطرف خواهد شد.
نوشته وزن نگرفتن نوزاد : 17 علت کم وزنی کودکان و نوزادان + روش های درمان کم وزنی اولین بار در پارسیان مهرپرور | پرستار سالمند , پرستار کودک. پدیدار شد.
بدون دیدگاه