لتارژی در کودک (lethargy) نوعی حالت گیجی و خواب آلودگی میباشد. کودکان اغلب از خستگی شکایت دارند. معمولاً به این دلیل که پایان یک روز پرمشغله است، یا به این دلیل که شب قبل تا دیروقت بیدار مانده اند، یا به این دلیل که سعی میکنند از انجام کاری که نمیخواهند انجام دهند، خلاص شوند. وقتی بچه ها مریض هستند معمولا خسته هستند و برای بهتر شدن نیاز به استراحت بیشتری دارند. اما وقتی کودک دائماً شکایت میکند و خستگی شروع به ایجاد مشکل در چیزهایی میکند که معمولاً از آنها لذت میبرند، میتواند نشانهای از یک مشکل باشد. اگر نشانهها و علائم بیماری لتارژی را در کودک میبینید، به سرعت برای درمان اقدام کنید. لتارژی اگر درمان نشود در آینده به بیماریهای وخیمتری تبدیل میشود. مباحث مورد بررسی در مورد لتارژی به شرح زیر است:
- لتارژی چیست؟
- علت لتارژی در کودک و نوزاد
- علایم لتارژی در کودک و نوزاد چیست؟
- پیشگیری از لتارژی چگونه است؟
- زمان مراجعه به پزشک
- درمان لتارژی در کودک
- روش های خانگی درمان لتارژی
لتارژی چیست؟
اختلال لتارژی در کودک به معنای احساس خستگی مداوم، کاهش سطح انرژی، دشواری در بیدار ماندن در مدرسه و در زمان انجام تکالیف درسی گفته میشود. کودک مبتلا به لتارژی به سختی میتواند مدتی طولانی بیدار بماند. چاقی، مننژیت، تب در کودکان و… باعث بروز لتارژی در نوزادان و کودکان میشود. اگر برای درمان لتارژی اقدام نشود، ممکن است در آینده باعث اختلالهای مغزی در کودک شود.
7 مورد از علائم لتارژی در کودک و نوزاد چیست؟
تشخیص لتارژی کار آسانی است. کودک مبتلا به لتارژی خسته و خواب آلود به نظر میرسند. علامت شاخص لتارژی نیز همین بیحالی، گیجی و خوابآلودگی میباشد.
- بیتفاوتی کودک نسبت به محیط اطراف
- بازی نکردن با دوستان یا اسباب بازیها
- به دلیل کمبود انرژی کودک به سرعت خسته میشود.
- کودک بسیار دیر به فعالیتهای بدنی یا ذهنی واکنش نشان میدهد.
- کودک قادر نمیباشد مدتی زیادی در خانه یا حتی مدرسه بیدار بماند.
- کودک از یبوست رنج میبرد، یعنی این که رودهها نیز در اثر لتارژی کند عمل میکنند.
- کند بودن در درک مسائل کودک، ممکن است کودک در درک یک سوال ساده نیز مشکل داشته باشد.
بی حالی و خواب آلودگی نوزاد نشانه چیست؟
در نوزادان، بی حالی و خواب آلودگی به خصوص جدیدترین نوزادها امری معمول است. این امر به علت فرآیندهای رشدی در بدن نوزاد ممکن است رخ دهد. اگر نوزاد شما تا حد زیادی بی حال یا خواب آلوده باشد، این ممکن است نشانگر رشد طبیعی در سیستم عصبی و عضلانی او باشد. ولی در مواردی، این وضعیت ممکن است به خاطر مسائلی مانند عفونتها، نارسایی مغزی یا مشکلات تغذیهای خطرناک باشد.
13 علت لتارژی در کودک و نوزاد
یافتن علل لتارژی در کودک و نوزاد کمک میکند به مخاطبین سایت ما که والدین کودک و پرستار کودک میباشد کمک میکند تا از بروز بیماری های دیگر در کودکان پیشگیری شود. علل رایج لتارژی در کودک و نوزاد موارد زیر میباشد:
- کم خوابی کودک
- سوء تغذیه در کودک
- کم خونی در کودک
- تب در کودک
- افسردگی و اختلال های روانی در کودک
- مننژیت در کودک
- استرس در کودک
- مصرف برخی داروها
- بیماری های مزمن
- ضربه به سر
- چاقی
- آپنه در کودک
- سندروم داون
در ادامه مقاله برخی علل بالا را تشریح میکنیم. به ادامه مقاله توجه کنید.
کمخوابی در کودک
اگر کودک در شب به اندازه کافی نمیخوابد، در طول روز خسته میشود و در مدرسه نیز تمرکز خوبی نخواهد داشت. کودک میباید هر روز ۸ تا ۹ ساعت بخوابد تا در طول روز دچار احساس خستگی و بی خوابی نشود.
سوء تغذیه در کودک از علل بی حالی و خواب آلودگی
از علل دیگر ابتلاء کودک به لتارژی سوء تغذیه کودکان میباشد. در صورتی که کودک تغذیه مناسبی نداشته باشد، با مشکل کمبود انرژی مواجه خواهد شد. کودک باید هر روز از تمام گروه های غذایی استفاده کند. همچنین مصرف مولتی ویتامین در کودکان مفید و ضروری است.
کمخونی در کودک: از علل لتارژی کودکان
نخستین علائم کمخونی، لتارژی است. در این عارضه تعداد گلبولهای قرمز خون کم میشود، در نتیجه اکسیژن و مواد مغذی کافی به تمام اندامهای بدن نمیرسد.
تب نوزادان از علل لتارژی در نوزادان
معمولاً نتیجه یک بیماری یا عفونت ویروسی تب میباشد. به مکانیسم دفاعی بدن برای مقابله با بیماری تب میگویند. بعضی بیماریها با لتارژی شدید همراه میباشند.
افسردگی و اختلالهای روانی در کودک
افسردگی و اختلالهای روانی نیز سبب ایجاد گیجی، بی حالی و خواب آلودگی کودک میشوند. افسرده بودن انرژی بسیار زیادی را از بدن کودک میگیرد و در نتیجه کودک دچار خستگی مزمن میشود.
مننژیت در کودک
مننژیت عفونتی که به دلیل التهاب غشاهای محافظت کننده از نخاع و مغز در برابر آسیبهای خارجی اتفاق میافتد مننژیت میگویند. از جمله علائم مننژیت تب، سردرد و گردن درد میباشد. مننژیت عارضهای بسیار جدی و کشنده میباشد. در صورت مشاهده این علائم باید به سرعت به پزشک مراجعه شود.
بیماریهای مزمن
بیماریهای مزمنی مانند سرطان، بیماریهای کبد، دیابت یا ناراحتیهای کلیوی بدن را خسته میکند و به لتارژی دامن میزند.
ضربه به سر
اگر ضربهای به سر کودک وارد شود، اگر کودک پس از ضربه دیدن سر دچار سردرد،سرگیجه و لتارژی شد، به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
آپنه در کودک
بسیاری از کودکان دچار وقفه تنفسی (آپنه) در خواب میشوند. کمخوابی در کودک باعث خستگی شدید بدن او میشود و کودک تمام روز احساس خستگی میکند. کودک باید ۷ تا ۸ ساعت در روز به خوبی بخوابد تا انرژی لازم را برای فعالیتهای روزمره بدست آورد.
سایر علل رایج لتارژی در کودکان و نوزادان :
- چاقی : چاقی یکی از علل مهم لتارژی است.
- استرس در کودک: استرس یکی از علل لتارژی است.
- سندرم داون : لتارژی یکی از علائم سندرم داون میباشد.
- مصرف برخی داروها : مصرف بعضی داروها منجر به لتارژی میشود.
علت خواب زیاد کودک یک ساله
در کودکان بزرگتر، علت خواب زیاد ممکن است متفاوت باشد. بی حالی و خواب زیاد در کودکان ممکن است به دلیل مشکلاتی مانند افزایش فعالیت جسمانی، رشد سریع یا عوامل روانی رخ دهد. همچنین بیماریهایی مانند آنمی و نارسایی تیروئید نیز میتوانند علت خواب زیاد در کودکان باشند.
پیشگیری از لتارژی در کودک چگونه است؟
برای تهیه یک نمودار تغذیهای از متخصص تغذیه بگیرید. به محض بروز نشانه ها با پزشک مشورت کنید و کودک را برای چکاپ کامل پیش متخصص اطفال ببرید. تشویق کودک برای برقراری ارتباط با همسالان خود. هیچگاه او را مدتی طولانی در خانه تنها نگذارید. سعی کنید عادتهای مورد علاقه کودک را شناسایی کنید و او را به انجام آنها ترغیب کنید. وضعیت جواب کودک را بررسی کنید تا بتوانید در صورت ایجاد مشکل در زمان خواب، برای برطرف کردن آن اقدام کنید.
- برای تهیه یک نمودار تغذیهای از متخصص تغذیه بگیرید.
- اطمینان از اینکه کودک مواد مغذی کافی دریافت میکند.
- تشویق کودک به بازی فعالیتهای بدنی قادر است مشکل چاقی کودک را حل کند.
راهکارها برای مقابله با خواب زیاد: برای پیشگیری و مقابله با خواب زیاد در نوزادان و کودکان، باید دقت کنید. اطمینان حاصل کنید که کودک شما تغذیه مناسبی دارد، به میزان کافی خواب میکند و فعالیت جسمانی مناسبی دارد. در صورت مشاهده هرگونه نشانه نادرست، به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید تا مشکل را تشخیص دهد و راهکارهای درمانی مناسبی تجویز کند.
زمان مراجعه به پزشک
اگر کودکی خسته دارید چه باید کرد؟ اگر کودک شما بیش از یک یا دو هفته مدام از احساس خستگی شکایت دارد، باید با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید تا پزشک بتواند:
- تصمیم بگیرید که آیا ملاقات با یک روانشناس یا سایر متخصصان سلامت روان مفید است یا خیر.
- یک معاینه فیزیکی کامل انجام دهید، به وزن و رشد فرزندتان نگاه کنید و هر گونه ناهنجاری فیزیکی را بررسی کنید.
- تاریخچه بسیار دقیقی از خستگی و علائم مرتبط با آن بگیرید و در مورد هر چیزی که در زندگی فرزندتان میگذرد، از جمله عادات خواب و هر چیزی که میتواند باعث استرس یا اضطراب شود، سؤال کنید.
- هر آزمایشی را که ممکن است لازم باشد انجام دهید. آزمایش به علائم و معاینه فیزیکی کودک شما بستگی دارد و میتواند شامل آزمایش خون، آزمایش ادرار باشد. یا تصویربرداری مانند اشعه ایکس یا ام آر آی
- بیشتر اوقات دلیل خستگی مزمن در کودکان چیز جدی نیست – و بسیار قابل درمان است. بنابراین به جای نگرانی یا وقت گذاشتن در گوگل، با مطب پزشک خود تماس بگیرید و قرار ملاقات بگذارید. این سریعترین راه برای فهمیدن اینکه چه اتفاقی در حال رخ دادن است، و به کودکتان بازگرداندن احساس خوب است.
در صورت مزمن بودن لتارژی باید به پزشک مراجعه کنید. مطمئن شوید که کودک مواد مغذی کافی دریافت میکند و هر روز مولتی ویتامین مصرف میکند. قبل از شروع مصرف هرگونه مکمل یا نوشیدنی انرژیزا حتماً با متخصص اطفال مشورت کنید.
رفع بی حالی نوزاد
برای رفع بی حالی در نوزادان و کودکان، انجام مراقبتهای پایهای بسیار مهم است. ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که کودک شما کافی خواب میکند و تغذیه مناسبی دارد. اگر مشکلی در این زمینه وجود دارد، باید به پزشک مراجعه کنید تا علت بی حالی را تشخیص دهد و درمان مناسبی تجویز کند.
درمان لتارژی در کودک
درمان لتارژی در کودک بعد از پیدا کردن علت لتارژی در کودک امکانپذیر است. داروهای بسیاری را میتوان برای لتارژی اطفال تجویز کرد، اما پس از تشخیص علت اصلی مشکل و قبل از شروع درمان باید با پزشک مشورت کرد.تجویز دارو توسط پزشک نیازمند تشخیص علت ابتلا به لتارژی است.در صورتی که بیماری دلیل ابتلا به لتارژی است، کودک پس از درمان بیماری توسط پزشک معالج مثل قبل پر انرژی خواهد شد. در صورتی که کم خونی دلیل ایجاد لتارژی است، پزشک مکمل آهن را برای جبران کمخونی کودک تجویز خواهد کرد. در این شرایط باید منابع غنی از آهن زیر به کودکان داده شود:
- ماهی
- اسفناج
- گوشت بدون چربی
- سبزیجات سبز برگ
مهم : ویتامین ث نیز در میوهها و سبزیجات وجود دارد. ویتامین ث جذب آهن را از روده افزایش میدهد.
کودک دچار سوء تغذیه باید پروتئین بیشتری را از رژیم غذایی دریافت کند. همچنین کودک باید پروتئین را از غذاهایی مانند برشتوک صبحانه، تخم مرغ، گوشت و حبوبات نیز دریافت کند. غذاهای مقوی به کودک تان بدهید و از مصرف بیش از اندازه فست فود خودداری کنید. مصرف شیر در کودک شب قبل از خوابیدن. اجبار کودک به اینکه شبها زود بخوابد تا کمبود خواب پیدا نکند. ممکن است دلیل ابتلا به لتارژی زیاد بودن تکالیف مدرسه باشد. در چنین شرایطی فراهم کردن محیطی آرامتر را برای انجام تکالیف به کودک کمک میکند.
روش های خانگی درمان لتارژی در کودک
- آب لیمو ترش
- آب گریپ فروت
- مصرف آب سبزی
- دمنوش برگ ریحان
- مصرف میوه و سبزی
- مصرف انواع جوانهها
- چای یا قهوه ( با مشورت پزشک کودک)
سوالات متداول لتارژی در کودک
- آیا زردی نوزاد با خواب زیاد مرتبط است؟ بله، زردی نوزاد ممکن است به عنوان یکی از علائم خواب زیاد در نوزادان ظاهر شود.
- چه علائمی به خواب زیاد در کودکان اشاره دارد؟ علائم خواب زیاد ممکن است شامل بی حالی، خواب آلودگی، و زردی نوزاد باشد.
- آیا خواب زیاد نوزاد خطرناک است؟ بله، خواب زیاد نوزاد ممکن است خطرناک باشد چرا که ممکن است نشانه مسائل جدی تری باشد.
- چه مشکلاتی میتواند از خواب زیاد در کودکان ناشی شود؟ مشکلاتی مانند کمخونی و مشکلات سلامتی دیگر ممکن است از خواب زیاد در کودکان ناشی شوند.
- چگونه میتوانم خواب زیاد کودک خود را کنترل کنم؟ برای کنترل خواب زیاد کودک، اطمینان حاصل کنید که او به میزان کافی خواب میکند و تغذیه مناسبی دارد. در صورت نگرانی، به پزشک مراجعه کنید.
خلاصه مطلب لتارژی در کودکان
مدرسه باید برای کودک محیطی دوست داشتنی و امن به نظر برسد، طوری نباشد که تکالیف و فعالیت هایش زیاد از حد باشند. کودک نباید در خانه تنها بماند، بگذارید با همسن و سالان خود دوست شود و ارتباط برقرار کند، با کودک خود دوست باشید و دیدگاههایتان را با هم به اشتراک بگذارید. از کمخونی کودک پیشگیری کنید.مشکلات خواب کودک را برطرف کنید.کودک باید مرتب برای معاینه به متخصص اطفال برده شود.
خواهشمندیم اگر سوال یا نکتهای درباره مقاله لتارژی در کودک در ذهن شما باقی مانده است، در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران مرکز مهرپرور به اشتراک بگذارید.
نوشته لتارژی در کودک و نوزاد (کاهش سطح هوشیاری): علت لتارژی ، علائم و درمان لتارژی اولین بار در پارسیان مهرپرور | پرستار سالمند , پرستار کودک. پدیدار شد.
بدون دیدگاه