راهنمای جامع مراقبت از سالمند آلزایمری و رفتار با سالمند آلزایمری
برای پرستاری از سالمند آلزایمری، علاوه بر روشهای برخورد با بیمار آلزایمری باید از ماهیت این بیماری آگاه باشید. مشکلات ارتباطی بیماران مبتلا به آلزایمر با مراقبت کنندگان اصلی یکی از چالشهای نگهداری از سالمند آلزایمری میباشد. شما باید نشانه آلزایمر را بشناسید، عوارض آن را بدانید و راههای مراقبت پرستاری از بیماران آلزایمری را تمرین کنید.
بیماری آلزایمر چیست؟
یکی از بیماریهایی که در دوران سالمندی به سراغ افراد میآید زوال عقل یا آلزایمر است. این بیماری یکی از رایج ترین بیماریهای عصبی- شناختی است. آلزایمر به صورت تدریجی مغز افراد مبتلا را درگیر میکند و فرد را دچار فراموشی میکند. نگهداری صحیح از سالمندان آلزایمری تا حد زیادی در عدم پیشرفت این بیماری تأثیر دارد. در ادامه با نکات صحیح پرستاری از سالمند آلزایمری در منزل با مرکز مهرپرور همرا باشید.
شناخت آلزایمر برای پرستاری از سالمند آلزایمری
آلزایمر بدون هیچ درمان قطعی و یا راه پیشگیری، نوع ناتوان کننده ای از زوال عقل به شمار میرود. پرستار بیمار آلزایمری، قهرمان حقیقی این بیماری میباشد. اگر مسئولیت پرستاری از سالمند آلزایمری را دارید، بدانید که این کار نیازمند به تعهدی ۲۴ ساعته است. مسئولیت شما با پیشرفت بیماری بیشتر میشود. بیماری آلزایمر نوعی زوال ذهنی میباشد. در این بیماری ابتدا قابلیت زبان و کلام و رفته رفته تفکر، استدلال و حافظه از بین میرود. در ابتدا فرد فقط در به یاد آوردن نامها مشکل دارد اما ممکن است روزی برسد که نداند نیاز به اجابت مزاج دارد یا خیر؟
تست تشخیص آلزایمر در سالمندان
اگر شما هم نشانههای آلزایمر در سالمند خود میبینید میتوانید از تست تشخیص آلزایمر در جدول زیر استفاده کنید: تفاوت زوال عقل ناشی از بالا رفتن سن و سایر تغییرات آن در مقایسه با نشانه آلزایمر
نشانههای زوال عقل یا دمانس |
علائم و نشانههای آلزایمر |
بی حالی | سردرگمی |
روان پریشی | تغییر حالت |
اختلالات خواب | حواس پرتی |
سوالهای تکراری | مشکلات حافظه |
اضطراب و پریشانی | تغییر حالت |
بی علاقگی و بی اعتنایی | به زحمت به خاطر سپردن اطلاعات جدید |
بدون دلیل خاصی به اطراف قدم میزنند | به سختی آب دهان را قورت دادن، حرف زدن، یا راه رفتن |
رفتار نامناسب مانند شبکههای اجتماعی و جنسی | به دشواری میتوان حوادث گذشته را به یاد آورد |
ما در مقاله دیگری به تفصیل درباره نشانه آلزایمر و پیشگیری و کنترل این بیماری توضیح داده ایم و در ادامه مقاله به موضوع نگهداری از سالمند آلزایمری میپردازیم.
طول عمر بیماران آلزایمری چقدر است؟
طول عمر بیماران الزایمری چقدر است؟ میانگین امید به زندگی در بیماران آلزایمری متفاوت است. اما به طور متوسط پس از تشخیص بیماری فرد قادر است 8 تا 10 سال عمر کند. البته بسته به خود فرد این بازه میتواند از 3 سال تا 20 سال هم شامل شود. متاسفانه این بیماری ممکن است تشخیص داده نشده و میانگین مدت زمان از زمان شروع علائم تا تشخیص بیماری حدود 2.8 سال است.
امکان دارد زوال عقل بیماران آلزایمری به سایر سیستمهای بدن مثل تنفس هم آسیب بزند. به طور مثال با تحلیل قشر خاکستری مغز و از دست رفتن توانایی فرد برای انجام بعضی اعمال ارادی مثل حرکت دیافراگم، بیمار مستعد ابتلا به بیماریهایی مثل ذاتالریه شده و همین عامل طول عمر او را از حالت عادی کاهش میدهد. پس نمیتوان به طور قطع درباره ی طول عمر یک فرد آلزایمری قضاوت کرد.
8 مورد از علائم مرگ بیماران آلزایمری
همانطور که گفته شد بیماری آلزایمر به طور معمول در سالمندان بروز می کند و باعث کاهش تدریجی حافظه، تفکر، رفتار و عملکرد روزمره می شود. در مراحل پیشرفته، بیماری آلزایمر می تواند به طور جدی بر توانایی های فیزیکی و شناختی بیمار تأثیر بگذارد و در نهایت منجر به مرگ او شود. علائم مرگ سالمندان آلزایمری به عنوان مرحله پایانی این بیماری، می تواند بسیار متنوع و وابسته به وضعیت هر بیمار باشد. با این حال، تعدادی از نشانه های مرگ در سالمندان که در مراحل پیشرفته بیماری آلزایمر مشاهده می شوند عبارتند از:
- ضعف تنفسی
- افتادگی حادتر
- اختلالات تغذیه
- کاهش قدرت حرکتی
- تغییرات روحی و روانی
- بی قراری و خواب آلودگی
- اختلال در تشخیص حواس
- از دست دادن آگاهی از خود و دیگران
راهنمای جامع پرستاری از سالمند آلزایمری در منزل (3 بخش)
از زمان شروع نشانههای آلزایمر در سالمند تا وقتی که از دنیا میرود، چیزی حدود ده سال طول میکشد. طی این سالها فرد در زمینههای مختلفی دچار اختلال میشود. این اختلالات در طی سالها تشدید میشوند. اختلالاتی که سالمندان مبتلا به آلزایمر را درگیر میکند شامل موارد زیر است:
- نقص در حافظه کوتاه مدت
- مشکلاتی در زبان و ادراک
- نقص در قضاوت و تصمیم گیری
- تغییرات شخصیتی در سالمند
رشد این بیماری روند تدریجی دارد و مشکلاتی که اضافه میشود مراقبت از این سالمندان را دشوار میکند. بیشتر مبتلایان به آلزایمر خودشان هم همسرانی دارند که به دلیل کهولت سن، در انجام کارهای شخصی خود با مشکلاتی رو به رو هستند. به همین دلیل عمده کارهای مراقبتی این بیماران به عهده فرزندان آنان است. در فرهنگ ما مراقبت از والدین سالمند، کاری ارزشمند میباشد. به همین دلیل فرزندان سالمندان مبتلا به آلزایمر به آموزش در زمینه مراقبت از بیمار خود احتیاج دارند.
بخشهای مهم در پرستاری از سالمند آلزایمری
- بخش اول: اقدامات مراقبتی مربوط به خودتان
- بخش دوم: اقدامات مربوط به پرستاری از سالمند آلزایمری
- بخش سوم: اقدامات مراقبتی مربوط به خانواده تان
بخش اول : اقدامات مراقبتی مربوط به پرستار بیمار آلزایمری
نگهداری از سالمند آلزایمر کار دشواری است و پروسه طولانی دارد. حمایت عاطفی از خودتان به اندازه مراقبت از بیمار اهمیت دارد. اگر از خود مراقبت نکنید دچار فرسودگی روانی میشوید. زندگی مفید و موثر نخواهید داشت. نکات زیر را رعایت کنید.
۱. مراقبت از خودتان را نادیده نگیرید
فردی که پرستاری از سالمند آلزایمری را برعهده دارد، مراقبتهای زیر را درباره خودش باید انجام دهد:
- خواب کافی
- خوراک مناسب
- ورزش منظم
- چکاپ سالیانه
- روابط اجتماعی با دوستان
۲. تقسیم کار بین همه اعضای خانواده
اگر میخواهید به سلامتی خودتان هم رسیدگی کنید، نیاز به کمک گرفتن از دیگران دارید. از ابتدای کار با خواهر و برادرتان در مورد وظایف کاریشان مشورت کنید. برای پرستاری از سالمند آلزایمری خود برنامه ریزی کنید. هر کدام از فرزندان باید فرصتی برای رسیدگی به کارهای شخصی خود داشته باشند. در صورت امکان میتوانید از یک سالمند برای نگهداری از سالمند آلزایمری کمک بگیرید. در مورد کلیه هزینههای سالمند بیمارتان با خواهر و برادرتان صحبت کنید. منبع تأمین هزینهها و در صورت لزوم سهم هر یک را مشخص کنید.
پرستار بیمار یا سالمند آلزایمری چه وظایفی دارد؟
مهارتهای لازم پرستار مناسب سالمندان مبتلا به آلزایمر :
- پرستار سالمند آلزایمری باید درک درستی از این بیماری داشته باشد.
- پرستار سالمند بتواند در فعالیتهایی که به منظور تحریک حافظه بیمار است او را کمک کند.
- خانواده و پرستار سالمند باید روابط اجتماعی را حفظ کنند و بیمار را نیز در آنها شرکت دهند.
- پرستار سالمند باید بداند رفتار بیمار مبتلا به آلزایمر قابل پیش بینی نیست بنابراین محیط خانه را ایمن کند.
- پرستار سالمند باید مراحل پیشرفت این بیماری را بداند و توانایی برخورد با رفتارهای ناپایدار سالمند را داشته باشد.
- پرستار سالمند باید بداند رفتارهای بیمار مبتلا به آلزایمر، جنبه شخصی ندارد و جزو روند فزاینده طبیعی بیماری است.
- برنامه ریزی روزانه در منزل ثابت باشد تا به یادآوری بیمار کمک کند. مثل ساعات غذا خوردن، حمام کردن یا خوابیدن
- یک بیمار آلزایمری جویدن غذا برایش مشکل میباشد پس بهتر است پرستار غذای او را با همزن و مخلوط کن به حالت خمیری در بیاورد تا به راحتی مصرف کند.
- پرستار سالمند باید قادر باشد تنش و استرس سالمند را در حداقل سطح ممکن نگه دارد در حالی که بعضی از پرستاران غیرمتخصص ممکن است ناخواسته سطح استرس سالمند را افزایش دهند.
- بیمار آلزایمری به مرور حافظه خود را از دست میدهد و شاید شما مجبور شوید در هنگام پرستاری از سالمند مبتلا به آلزایمر اطلاعات را برای او تکرار کنید. به همین دلیل، صبور باشید و با آرامش پاسخ او را بدهید.
۳. شناخت نشانههای آلزایمر
برای بهتر کنار آمدن با شرایط اطلاعات خود از این بیماری را بیشتر کنید. تماشای بیماری والدین آسان نیست، اما به هر حال نکات مثبتی هم در مراقبت از آنها وجود دارد. پرستاری از سالمند آلزایمری تان، این فرصت را به شما میدهد که ساعاتی را دو نفره با هم سپری کنید. با هم قدم بزنید و صحبت کنید. سعی کنید به کاری که دارید انجام میدهید معنایی مثبت بدهید.
نقش پرستار در مراقبت از سالمندان آلزایمری
پرستاران نقش بسیار مهمی در مراقبت و پشتیبانی از سالمندان آلزایمری دارند. آنها میتوانند از طریق انجام فعالیتهای زیر به سالمندان آلزایمری کمک کنند:
- مدیریت داروها برای پرستاری از سالمند آلزایمری: پرستاران مسئولیت نظارت و مدیریت داروهای مصرفی توسط سالمندان آلزایمری را دارند. آنها باید دقیقاً به دستورات پزشکان عمل کنند و اطمینان حاصل کنند که داروها به موقع و به درستی مصرف میشوند.
- ارتباط برقرار کردن و تسهیل ارتباطات: پرستاران باید توانایی برقراری ارتباط موثر با سالمندان آلزایمری و فهم نیازها و تمایلات آنها را داشته باشند. آنها باید به سالمندان آرامش و امنیت ارائه دهند و در فرآیند ارتباطی خود از شنیدن فعال و ابراز احساسات استفاده کنند.
- فراهم کردن محیط زندگی مناسب: پرستاران میتوانند با ایجاد یک محیط آرام و امن برای سالمندان آلزایمری، استرس و نگرانی آنها را کاهش دهند. این شامل ترتیب دادن به فضای زندگی، کاهش ایجاد تغییرات ناخواسته در محیط و ارائهٔ ابزارها و امکانات مورد نیاز آنها است.
بخش دوم: اقدامات مربوط به نحوه مراقبت از بیماران و سالمندان آلزایمری
برخی از راهکارهای مراقبت از سالمندان آلزایمری عبارتند از:
– ایجاد برنامهریزی منظم
برنامهریزی منظم برای سالمندان آلزایمری، شامل برنامه غذایی، برنامه فعالیتهای روزانه، و برنامه مراقبتی میشود. این کمک میکند تا سالمندان احساس اطمینان و ثبات داشته باشند و بهتر بتوانند با تغییرات روزمره مقابله کنند.
– استفاده از فناوری
فناوریهای هوشمند میتوانند در مراقبت از سالمندان آلزایمری کمک کنند. مثلاً، استفاده از ساعتهای هوشمند برای یادآوری قرارها و داروها، استفاده از دستگاههای ردیابی برای پیدا کردن سالمند در صورت گم شدن، و استفاده از برنامههای رایانهای برای تمرین حافظه و تقویت شناخت میتواند مفید باشد.
– حمایت از خانواده
خانواده سالمندان آلزایمری نیازمند حمایت و راهنمایی هستند. پرستاران میتوانند خانوادهها را با مشاوره و آموزش مجهز کنند تا بتوانند بهترین مراقبت و پشتیبانی را به عزیزان خود ارائه دهند.
راهکارهای پرستاری از سالمندان آلزایمری
- اصرار نداشته باشید که آنها روی تخت دراز بکشند.
- فراهم سازی خانه امن برای سالمند و دور کردن عوامل خطرساز.
- به احساس استقلال آنها احترام بگذارید و در عین حال مراقبشان هم باشید.
- در زمان مکالمه با آنها چیزهایی که باعث حواس پرتی شان میشوند را حذف کنید.
- به آنها طرز استفاده از فناوری را آموزش دهید تا بتوانید از راه دور هم مراقب آنها باشید
- در زمانهایی که احتیاج به کمک ندارند لای دست و پای آنها نباشید! در مراحل ابتدایی تر بیماری و نگهداری از مادر یا پدر آلزایمری، آنها هنوز میتوانند از پسِ بعضی از کارهایشان بر بیایند.
بخش سوم : اقدامات مراقبت مربوط به خانواده بیماران آلزایمری
- درباره شرایط پیش آمده، با آنها صحبت کنید، به خصوص بچهها نیاز دارند که درباره شرایط پدربزرگ یا مادر بزرگشان بیشتر بدانند.
- ارتباطتان را با آنها حفظ کنید، اگر مجبور هستید که مدتی را به طور کامل در خانه والدین تان بمانید، به طور منظم از تلفن، فضای مجازی، تماسهای تصویری و غیره برای دیدن و شنیدن صدای همسر و فرزندانتان استفاده کنید.
- به آنها امکان مشارکت بدهید، برای مثال در روزهای تعطیل که بچهها به خانه پدربزرگ مبتلا به آلزایمرشان میآیند، به آنها اجازه بدهید تا ایشان را برای قدم زدن روزانه به حیاط ببرند و با هم قدم بزنند و یا از آنها بخواهید که در انجام بعضی از کارهای خانه مشارکت کنند.
مراقبت از سالمندان آلزایمری در مراحل مختلف آلزایمر
سالمندی که در مرحله میانی آلزایمر قرار دارد ( بهتر است بدانید معمولاً بین ۲ تا ۱۰ سال از شروع آلزایمر زمان میبرد تا بیمار در این مرحله قرار بگیرد.) نسبت به سالمندی که در مراحل ابتدایی آلزایمر به مراقبتهای بیشتری توسط مراقب سالمند احتیاج دارد چون در این مرحله حافظه سالمند تا حد زیادی تحت تأثیر قرار میگیرد و امکان دارد سالمند قادر نباشد چهره اشخاص آشنا را شناسایی کند. در این مرحله از بیماری سالمند ممکن است رفتار و خلق و خوی سالمند غیر قابل پیش بینی باشد و علائمی از خشم و انعطاف ناپذیری در او دیده شود و توانایی عقلانی سالمند طبیعی نمیباشد. البته سالمندان مبتلا به آلزایمر در این مرحله از بیماری غالباً در حرکات و هماهنگیهای فیزیکی مشکل دارند.
پرستاری از سالمند آلزایمری (مرحله میانی)
کمک به بیماران آلزایمری در مرحله میانی آلزایمر شامل موارد زیر میباشد:
- تغذیه
- دادن داروها
- انجام طهارت
- تعویض پوشک
- با هم قدم زدن
- دادن صبحانه در ساعت مشخص
- استفاده از لباسهای مناسب هر فصل
- آرام کردن سالمندان دچار استرس و اضطراب
نگهداری از بیمار آلزایمری و توهمی (مراحل پایانی آلزایمر یا آلزایمر پیشرفته)
مراحل پایانی الزایمر چیست؟ سالمند مبتلا به آلزایمر پیشرفته یا کشنده (که به طور معمول ۱ تا ۳ سال یا بیشتر طول میکشد) نیاز به مراقبتهای ۲۴ ساعته توسط مراقب سالمند دارد. در این مرحله از آلزایمر سردرگمی هم در مورد وقایع گذشته و هم در شرایط کنونی بسیار شایع میباشد همچنین توانایی پردازش اطلاعات در سالمندان از بین میرود و سالمند برای برقراری ارتباط کلامی دچار مشکل جدی میشود. در این دوره از بیماری رفتار و خلق و خوی سالمند به شدت غیر قابل پیش بینی میشود و امکان دارد سالمند دچار توهم بشود. به طور معمول، سالمند مبتلا به آلزایمر در مراحل نهایی بیماری اش، نیاز به اقامت در یک مرکز درمانی برای دریافت مراقبتهای گسترده ای که مورد نیاز میباشد دارد و پرستار بیمار آلزایمری به تنهایی نمیتواند نمیتواند خدمات مراقبتی را در خانه ارائه دهد.
نیازهای خاص مراقبتی در مراحل پیشرفته آلزایمر
در مراحل پیشرفته آلزایمر، نیازهای سالمندان تغییر میکند و نیازمند مراقبت خاص میشوند. مراقبتهای خاص در این مراحل شامل موارد زیر است:
- مراقبتهای پوستی: در این مراحل، نیاز به جلوگیری از تشکیل زخمهای بستر و مراقبت از پوست بهطور دقیق بیشتر میشود.
- حفظ تغذیه مناسب: در مراحل پیشرفته آلزایمر، مشکلات مربوط به تغذیه بیشتر میشود و نیاز به مراقبت ویژه در این زمینه افزایش مییابد.
- ارائهٔ مراقبتهای پالیاتیو: در مراحل پیشرفته آلزایمر، ارائهٔ مراقبتهای پالیاتیو برای کنترل علائم و بهبود کیفیت زندگی سالمندان بسیار مهم است.
- حمایت روانی و اجتماعی: در این مراحل، حمایت روانی و اجتماعی سالمندان و خانوادههایشان بسیار اهمیت دارد و باعث میشود تا با مشکلات روانی و اجتماعی که ممکن است به وجود آید، بهتر مقابله کنند.
توصیههای بهداشتی برای سالمندان آلزایمری
برخی از توصیههای بهداشتی برای سالمندان آلزایمری عبارتند از:
- حفظ بهداشت دهان و دندانها
- تشویق به فعالیتهای ورزشی ساده و منظم
- ارائهٔ تمرینات ذهنی برای تقویت حافظه و شناخت
- استفاده از روشهای مناسب برای جلوگیری از زخمهای بستر
- استفاده از روشهای مناسب برای تغییرات پوشک و مدیریت عفونتهای مجاری ادراری
- حفظ بهداشت دست و استفاده از روشهای مناسب برای جلوگیری از عفونتهای ناشی از باکتریها
- حفظ تمیزی پوست و جلوگیری از ترشحات پوستی و تحت تأثیر قرارگیری از بین بردن عفونتهای پوستی
خلاصه مطلب نگهداری از مادر آلزایمری
بیماری آلزایمر بیماری پیچیده ای است که عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز و پیشرفت آن نقش دارند. با توجه به افزایش انتشار این بیماری در جوامع مدرن، تشخیص صحیح و مدیریت مناسب آن اهمیت بسیاری دارد. ارتقای آگاهی عمومی و پشتیبانی متخصصان بهداشت و خانواده در این زمینه می تواند بهبود کیفیت زندگی بیماران آلزایمر و خانواده هایشان را تسهیل کند. پرستار سالمند باید بتواند در فعالیتهای زندگی روزمره، مانند تهیه غذا، به سالمند کمک کند. برای سالمندانی که در مراحل ابتدایی بیماری آلزایمر قرار دارند مراقبت روزانه گزینه مناسبی است برای خانوادههایی است که تمام وقت کار میکنند استخدام چنین پرستاری مقرون به صرفه تر از استخدام پرستار ۲۴ ساعته برای سالمند در منزل میباشد و پرستار سالمند نیز میتواند استراحت داشته باشد.
سوالات متداول درباره علائم و زمان مرگ بیماران آلزایمری
- آیا بیماری های دیگر می توانند با علائم آلزایمر اشتباه شوند؟ بله، برخی بیماری های دیگر مانند اختلالات تیروئید، افسردگی و نقص عملکرد کلیه ممکن است علائمی شبیه به آلزایمر داشته باشند.
- آیا سبک زندگی سالم می تواند در کنترل آلزایمر موثر باشد؟ بله، سبک زندگی سالم شامل تغذیه مناسب، فعالیت بدنی منظم، خواب کافی، اجتناب از مصرف مواد مخدر و سیگار می تواند به کاهش خطر آلزایمر کمک کند.
مراکز نگهداری بیماران آلزایمری در تهران
شرکت پرستاری سالمند در منزل پارسیان مهرپرور، پرستار سالمند آلزایمری برای عزیزان شما در هر نقطه از تهران اعزام می کند :
- پرستار سالمند در منزل غرب تهران
- پرستار سالمند در منزل جنوب تهران
- پرستار سالمند در منزل شمال تهران
- پرستار سالمند در منزل شرق تهران
جهت درخواست پرستار سالمند در منزل به واتساپ زیر پیام دهید یا شماره تماس خود را ارسال کنید.
خدمات بالینی و پرستاری در منزل پارسیان مهرپرورآنلاینسوالی دارید؟ در واتساپ مطرح کنید.
نوشته پرستاری از سالمند آلزایمری : علائم مرگ بیماران آلزایمری + نگهداری از بیمار آلزایمری اولین بار در پارسیان مهرپرور | پرستار سالمند , پرستار کودک. پدیدار شد.
بدون دیدگاه